10. 10. 2023, 16:30 | Vir: STA

Fajon veseli, da Evropska unija ne ustavlja pomoči Palestincem

Profimedia

Ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon veseli, da Evropska komisija ne ustavlja pomoči Palestincem, potem ko je to v ponedeljek sprva sporočil evropski komisar Oliver Varhelyi. Pred današnjim neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov EU, na katerem pričakuje napeto razpravo, se je zavzela za rešitev dveh držav.

Ministrica Fajon na današnjem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU pričakuje napeto razpravo, predvsem po "nespametni" objavi evropskega komisarja za sosedstvo Varhelyija, da unija po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael ustavlja razvojno pomoč za Palestince.

Poudarila pomen mirovne pobude 

"Vesela sem, da je komisija do konca dneva to preklicala, ker ne smemo prizadeti civilnega prebivalstva," je povedala zunanja ministrica, ki je glede tega vzpostavila tudi stik s kabinetom komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča.

V Bruslju so sicer danes pojasnili, da se Varhelyi pred ponedeljkovo objavo na družbenem omrežju X ni posvetoval z drugimi člani komisije. Zagotovili so, da EU ne zaustavlja niti razvojne niti humanitarne pomoči, bo pa pregledala razvojno pomoč.

Fajon je pred zasedanjem zunanjih ministrov unije, ki bo deloma potekalo v živo v Omanu, deloma pa prek videokonference, poudarila pomen mirovne pobude za oživitev rešitve dveh držav.

Profimedia

Nadaljevanje razvojne in humanitarne pomoči 

"Takoj, ko se bodo čustva umirila, ko bo mogoče situacijo na Bližnjem vzhodu obvladati, je ključno, da se vrnemo k mirovni pobudi, k reševanju palestinskega vprašanja in rešitvi dveh držav. Upam, da bomo uspeli za to držo prepričati tudi naše partnerje, tako v Evropski uniji kot seveda na Bližnjem vzhodu. Ker vsi se najbolj bojimo izbruha vojne," je poudarila. Pozvala je tudi k zaščiti nedolžnih civilistov in izpustitvi talcev.

Zunanji ministri držav članic unije bodo danes na neformalnem zasedanju razpravljali o razmerah v Izraelu in širši regiji po sobotnih napadih palestinskega gibanja Hamas na izraelske cilje. Obravnavali bodo tudi nadaljevanje razvojne in humanitarne pomoči Palestincem. Zunanjim ministrom članic se bosta pridružila tudi izraelski minister Eli Koen in palestinski minister Rijad al Maliki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord