8. 7. 2022, 14:53 | Vir: STA

Tekma se začenja: kdo vse so možni kandidati za novega britanskega premierja?

Profimedia

Zaradi številnih pritiskov Johnson zapušča položaj, v javnosti pa se medtem že pojavljajo imena morebitnih naslednikov. Kdo so to?

Johnson je zaenkrat je odstopil le s čela vladajoče konservativne stranke in obenem imenoval nov kabinet, ki bo z njim na čelu do jesenskega imenovanja novega premierja opravljal tekoče posle.

Večina si želi Johnsonov čim hitrejši odhod

Tako opozicijske stranke kot nekateri torijci si želijo, da bi odstopil že zdaj, in so mu zagrozili, da ga bodo poskušali odstaviti z glasovanjem o nezaupnici. Vendar bi za uspeh potrebovali precejšnjo podporo konservativcev, kar pa se zdi malo verjetno.

Tudi javnomnenjske raziskave so pokazale, da se večina Britancev zavzema za Johnsonov hiter odhod. Pojavile so se tudi trditve, da vztraja le zato, da bi z ženo Carrie užival na poročni zabavi na podeželskem dvorcu, ki ga financira vlada.

Žena Carrie z dojenčico je Borisu od odstopnem nagovoru nudila vso podporo.

Žena Carrie z dojenčico Romy: Borisu je od odstopnem nagovoru s ploskanjem nudila vso podporo.

Katera imena naslednikov so že znana?

Morebitni nasledniki britanskega premierja se medtem že pripravljajo na dolgotrajno bitko za prevzem položaja. Prvi, ki je zaenkrat uradno napovedal svojo kandidaturo, je vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat. 

V članku za časnik Daily Telegraph je potrdil svojo namero o kandidaturi in dejal, da želi zbrati široko koalicijo za nov začetek.

Med ostalimi, ki resno premišljujejo o kandidaturi, so še državna tožilka Suella Braverman, zagovornik brexita Steve Baker in kopica nekdanjih in trenutnih ministrov, poroča BBC.

Med njimi so še minister za obrambo Ben Wallace, ki trenutno vodi v javnomnenjskih raziskavah, ministrica za trgovino Penny Mordaunt, ki se je uveljavila kot ena od najmočnejših zagovornic brexita, zunanja ministrica Liz Truss, ki je v luči vojne v Ukrajini postala eden najbolj prepoznavnih obrazov vlade in nekdanji finančni minister Rishi Sunak.

Rishi Sunak

Tu so še nekdanji minister za zdravstvo Sajid Javid, minister za promet Grant Shapps, finančni minister Nadhim Zahawi in predsednik odbora za zdravstvo Jeremy Hunt.

V prihodnjih dneh se pričakuje še več izjav o kandidaturi.

Gove, Raab in Hancock na veliko presenečenje odklonili kandidaturo

Nekateri torijci pa so medtem kandidaturo že odklonili, med njimi so nekdanji minister za stanovanjsko politiko Michael Gove, podpredsednik vlade Dominic Raab in nekdanji minister za zdravstvo Matt Hancock.

Dominic Raab

Strankarski veljaki upajo, da se bo dvostopenjsko tekmovanje končalo še pred oktobrsko letno konferenco konservativne stranke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord