I. D. | 13. 6. 2022, 13:13

Teleskop Webb je zadel meteorid. Kaj to pomeni za skoraj 10 milijard evrov vredni projekt?

Vesoljski teleskop James Webb

NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Zakaj so teleskop poslali v orbito med Zemljo in Soncem, polno drobnih meteoridov, ki se lahko z vrtoglavo hitrostjo zaletijo v drago napravo?

Vesoljski teleskop James Webb je nedavno zadel mikrometeorid, manj┼íi od zrnca peska. Strokovnjaki na Zemlji so seveda takoj za─Źeli ugotavljati, kak┼ína ┼íkoda je nastala in kaj to pomeni za nadaljnje delovanje teleskopa.

Webb je z 9,5 milijarde evrov najdra┼żja znanstvena platforma vseh ─Źasov, do kolen mu se┼żeta le ┼íe vesoljski teleskop Hubble in Veliki hadronski trkalnik.

Najve─Źja te┼żava je seveda v tem, da kro┼żi 1,5 milijona kilometrov od Zemlje in ─Źe gre kaj narobe, tja pa─Ź ne morejo poslati mehanika. Na sre─Źo so na to pomislili ┼że doma in teleskop opremili s kar nekaj samo-korekcijskimi mehanizmi.

Primerjava zmogljivosti vesoljskih teleskopov Spitzer in Webb

Primerjava zmogljivosti vesoljskih teleskopov Spitzer in Webb

NASA

Tak┼ína ÔÇťbli┼żnja sre─ŹanjaÔÇŁ so pri─Źakovali in ┼íe pred izstrelitvijo tudi preizkusili, ali jih zrcala zdr┼żijo. Lee Feinberg, vodja ekipe za opti─Źni del teleskopa, je povedal, da so ÔÇťWebbova zrcala izpostavljena, zato smo pri─Źakovali ob─Źasne trke, ki bodo s ─Źasom okrnili delovanje teleskopa. Od izstrelitve smo bili pri─Źa ┼że ┼ítirim trkom mikrometeoridov, ki so bili skladni z na┼íimi pri─Źakovanji.ÔÇŁ┬á

"Za prvo leto Webbovega raziskovanja je izbranih ve─Ź sto programov."

A zadnji, peti kamen─Źek je bil ve─Źji od tistih, s katerimi so preizku┼íali vzdr┼żljivost zrcal. Ta sicer lahko prilagodijo lego in tako delno odpravijo ┼íkodo, ki nastane ob trku. In┼żenirji so enega od segmentov ┼że morali prilagoditi, v prihodnje bo tak┼ínih mikro-premikov ┼íe ve─Ź.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA Webb Telescope (@nasawebb)

─îeprav so posledice trka opazne, prve ocene ka┼żejo, da Webb ┼íe vedno presega vsa pri─Źakovanja in je ve─Ź kot pripravljen za znanstvene naloge, ki so mu bile zaupane.

Spremljajte Metropolitan na dru┼żbenih omre┼żjih Facebook, Instagram in Twitter.