I. D. | 13. 6. 2022, 13:13

Teleskop Webb je zadel meteorid. Kaj to pomeni za skoraj 10 milijard evrov vredni projekt?

Vesoljski teleskop James Webb

NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Zakaj so teleskop poslali v orbito med Zemljo in Soncem, polno drobnih meteoridov, ki se lahko z vrtoglavo hitrostjo zaletijo v drago napravo?

Vesoljski teleskop James Webb je nedavno zadel mikrometeorid, manjši od zrnca peska. Strokovnjaki na Zemlji so seveda takoj začeli ugotavljati, kakšna škoda je nastala in kaj to pomeni za nadaljnje delovanje teleskopa.

Webb je z 9,5 milijarde evrov najdražja znanstvena platforma vseh časov, do kolen mu sežeta le še vesoljski teleskop Hubble in Veliki hadronski trkalnik.

Največja težava je seveda v tem, da kroži 1,5 milijona kilometrov od Zemlje in če gre kaj narobe, tja pač ne morejo poslati mehanika. Na srečo so na to pomislili že doma in teleskop opremili s kar nekaj samo-korekcijskimi mehanizmi.

Primerjava zmogljivosti vesoljskih teleskopov Spitzer in Webb

Primerjava zmogljivosti vesoljskih teleskopov Spitzer in Webb

NASA

Takšna “bližnja srečanja” so pričakovali in še pred izstrelitvijo tudi preizkusili, ali jih zrcala zdržijo. Lee Feinberg, vodja ekipe za optični del teleskopa, je povedal, da so “Webbova zrcala izpostavljena, zato smo pričakovali občasne trke, ki bodo s časom okrnili delovanje teleskopa. Od izstrelitve smo bili priča že štirim trkom mikrometeoridov, ki so bili skladni z našimi pričakovanji.” 

"Za prvo leto Webbovega raziskovanja je izbranih več sto programov."

A zadnji, peti kamenček je bil večji od tistih, s katerimi so preizkušali vzdržljivost zrcal. Ta sicer lahko prilagodijo lego in tako delno odpravijo škodo, ki nastane ob trku. Inženirji so enega od segmentov že morali prilagoditi, v prihodnje bo takšnih mikro-premikov še več.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA Webb Telescope (@nasawebb)

Čeprav so posledice trka opazne, prve ocene kažejo, da Webb še vedno presega vsa pričakovanja in je več kot pripravljen za znanstvene naloge, ki so mu bile zaupane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord