5. 10. 2023, 11:28 | Vir: STA

Plameni zajeli otok, ki je močno priljubljen pri Slovencih: evakuirali 2600 ljudi

Profimedia

Gasilci se na vse pretege spopadajo z ognjenimi zublji.

Zaradi gozdnega požara so na turistično priljubljenem kanarskem otoku Tenerife preventivno evakuirali okoli 2600 ljudi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Ob tem so stopnjo nevarnosti z nizke povišale na srednjo. Posebej prizadeto je naselje La Corujera na severu otoka, kjer je moralo domove zapustiti 2400 od približno 2500 prebivalcev.

Za zdaj ni jasno, ali so med evakuiranimi tudi turisti. Po uradnih podatkih gre sicer za "reaktivacijo" požara, ki je avgusta uničil približno 15.000 hektarjev površin na severu in severovzhodu otoka, poročata nemška tiskovna agencija dpa in avstrijska APA.

Požar, ki je znova izbruhnil v sredo, je sicer doslej prizadel le okoli 30 hektarjev površin. Z ognjenimi zublji se s pomočjo helikopterjev spopada približno 150 gasilcev. Gašenje otežujejo temperature nekaj pod 40 stopinjami Celzija, močan veter in nizka vlažnost.

Gozdni požari so sicer na Kanarskih otokih pogosti, zlasti poleti. Pred avgustovskim uničujočim požarom na otoku Tenerife, največjem izmed Kanarskih otokov, je julijski požar na sosednjem otoku La Palma uničil skoraj 3000 hektarjev površin.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol