R. K. | 18. 10. 2023, 06:00

Črni september: pokol izraelskih olimpijskih športnikov, ki je šokiral svetovno javnost

Profimedia

Napad palestinskih teroristov je zaznamoval tudi največji športni dogodek na svetu.

Te dni so oči celotnega sveta znova uprte na Bližnji vzhod, kjer se je po teroristeičnem napadu na Izrael, ki ga je izvedlo palestinsko islamistično gibanje Hamas, močno zaostril konlikt med judovsko državo in Palestinci. Islamsko odporniško gibanje, ki je nastalo leta 1988, je oblast na območju Gaze prevzelo leta 2007 in je znano po prisegi, da bo uničilo Izrael in ga nadomestila z Islamsko državo.

Profimedia

Ugrabitev izraelskih olimpijcev

Hamas pa ni prvo gibanje na tem območju, ki je pozornost celotnega sveta pritegnilo s krvavimi terorističnimi napadi. Pred 51 leti je tam delovala tudi skupina Črni september, katere pripadniki so leta 1972 izvedli enega najodmevnejših terorističnih napadov v zgodovini, ki se ga mnogi še danes z grenkobo spominjajo - ugrabitve in umora 11 izraelskih članov izraelske olimpijske ekipe na poletnih olimpijskih igrah v nemškem Münchnu.

Ugrabitev je izvedlo osem pripadnikov Črnega septembra, ki so 5. septembra 1972 v jutranjih urah na skrivaj vstopili v olimpijsko vas, kjer so bivali izraelski športniki. Pri tem so enega trenerja in enega športnika takoj ubili, devet drugih olimpijcev pa so vzeli za talce. V zameno za njihovo izpustitev so od Izraela in Zahodne Nemčije zahtevali, da izpustijo 234 palestinskih in arabskih zapornikov.

Pogajanja z islamskimi teroristi.

Pogajanja z islamskimi teroristi.

Profimedia

Neuspela reševalna akcija

Vendar se izraelske oblasti se teroristom niso pustile izsiljevati in so pogajanja z njimi odločno zavrnile. Menili so namreč, da bil lahko takšno dejanje podobne napade spodbudila tudi v prihodnosti. Kljub pretresljivemu dogajanju so olimpijske igre nemoteno potekale naprej. Pod pritiski javnosti so jih ukinili šele 12 ur po tem, ko so teroristi ubili prvega talca

V nadaljnjem razvoju dogodkov je vse skupaj dobilo še bolj tragične razsežnosti, h katerim so prispevale tudi napake, ki jih je storila zahodnonemška policija. Sprva so talce skušali rešiti iz stavbe olimpijske vasi, kjer so jih zadrževali teroristi. Akcijo je v živo prenašala televizija, spremljali pa so jo tudi teoristi, zato se je poskus popolnoma izjalovil. Kasneje se je nemškim oblastem uspelo s teroristi dogovoriti, da jim bodo omogočili polet v Kairo.

Dva izmed osmerice ugrabiteljev.

Dva izmed osmerice ugrabiteljev.

Profimedia

Kaos na vojaškem letališču

A odhod v Egipt je bil le krinka, Nemci so medtem načrtovali novo akcijo, v kateri bi rešili talce. Teroriste so napadli na bližnjem vojaškem letališču, kar pa se tudi je zaradi slabe organiziranosti zahodnonemške policije izjalovilo in se sprevrglo v tragedijo. Med streljanjem na letališču je prišlo do kaosa. teroristi pa so v paniki pobili vse talce. Poleg šestih izraelskih trenerjev in petih športnikov je v pokolu umrlo tudi pet teroristov in en policist. Trije ugrabitelji so preživeli. Skupaj je v terorističnem napadu na olimpijskih igrah umrlo 17 ljudi.

Profimedia

Trojico preživelih teroristov so aretirali, a jih je zahodnonemška vlada nedolgo zatem izmenjala z nemškimi talci, ki so jih teroristi zajeli v ugrabitvi Lufthansinega letala. Izraelci so se maščevali z operacijo, ki so jo poimenovali Bajonet oziroma Božja jeza. Vlada je pripadnike tajne službe Mosad pooblastila, da izsledi in ubije vpletene v pokol na olimpijskih igrah v Münchnu, izraelska vojska pa je izvedla bombne napade na baze Palestinske osvobodilne organizacije v Libanonu in Siriji, pri čemer je ubila približno 200 borcev in 11 civilistov.

Po krvavih dogodkih na olimpijskih igrah v Münchnu so leta 2005 posneli film München (Munich) z Ericom Bano in Danielom Craigom v glavni vlogi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord