27. 4. 2022, 07:13 | Vir: STA

Ti dve državi bosta ostali brez plina

Tamino Petelinšek/STA

Ustavitev dobave zemeljskega plina pomeni dodatno zaostritev odnosov med Moskvo in Evropo zaradi vojne v Ukrajini.

Ruski Gazprom bo prekinil dobavo plina Poljski in Bolgariji, sta sporočili vladi obeh držav, ki sta obenem zatrdili, da sta na to pripravljeni

Bolgarsko ministrstvo za energijo je sporočilo, da je bolgarsko podjetje za dobavo zemeljskega plina Bulgargaz od ruskega državnega energetskega velikana Gazprom prejelo obvestilo o prekinitvi dobave plina.

Poljaki so pripravljeni

Bolgarija je sprejela ukrepe za alternativno oskrbo s plinom, je sporočilo ministrstvo in dodalo, da zaenkrat omejitve porabe plina niso potrebne. Poljsko podjetje PGNiG je pred tem sporočilo, da mu bo Gazprom v celoti ustavil dobavo plina, ker je Varšava zavrnila zahtevo Moskve, da bi za dobavo plina plačala v rubljih.

Poljske oblasti zagotavljajo, da se je država pripravljala na takšen scenarij in da so skladišča plina trenutno napolnjena 76-odstotno, medtem ko so bila pred letom dni napolnjena 39-odstotno.

"V poljskih domovih ne bo primanjkovalo plina," je sporočila poljska ministrica za okolje Anna Moskwa. "Že od prvega dne vojne trdimo, da smo pripravljeni na popolno neodvisnost od ruskih surovin," je dodala. Kremelj je po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino države EU opozoril, da jim bo prekinil dobavo plina, če ne bodo plačevale v rubljih z ruskih računov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord