I. D. | 12. 7. 2022, 11:27

Nasa le za pokušino objavila TO: kaj šele prihaja?

Vesoljski teleskop James Webb

NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Poglejte prvo barvno fotografijo vesolja kmalu po velikem poku, pred 13,8 milijarde let.

Medtem ko svet čaka na novinarsko konferenco, napovedano za popoldan, na kateri bodo predstavili prve fotografije Webbovih ciljev, je ameriška vesoljska agencija pokazala dve novi fotografiji. Prva je iz procesa kalibracije inštrumentov. Objavljena slika, na kateri vidimo dve zvezdi in na tisoče galaksij, je le pokušina vsega, kar še pride.

NASA, CSA, and FGS team

Na začetku leta je teleskop dosegel svoj cilj ter zadnjih šest mesecev porabil za uravnavanje zrcal in preizkušanje inštrumentov. Zadnji mesec je začel zbirati znanstvene podatke testnih tarč in tako astronomi kot navdušenci nad vesoljem so navdušeni nad prvo barvno fotografijo.

NASA, ESA, CSA, STScI

Napoveduje se cel paket fotografij, zgornjo je včeraj predstavil ameriški predsednik Joe Biden v družbi podpredsednice Kamale Harris in šefa Nase Billa Nelsona.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KAMAK EBADI (@kamak.e)

Gledate SMACS 0723 ali Webbovo prvo globoko polje, najgloblje kar nam je kdaj uspelo videti v zgodovino vesolja. Webb preučuje nastanek vesolja vse do 200 milijonov let po velikem poku, kar je za 300 milijonov let več kot njegov predhodnik Hubble. Predstavljajte si, da med prsti držite zrno peska in roko iztegnete proti nebu - slika pokriva tako velik kos neba. Navdušenja ni skrival niti ameriški astrofizik in vedno zabaven komunikator znanosti, Neil deGrasse Tyson.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mash Izaq (@mashizaq)

To je le prva podoba iz obljubljenega začetnega paketa, ure in minute odštevamo še do teh ciljev:

  • WASP-96b – Eksoplanet izven našega Osončja, ki je večinoma plinast in  kroži okrog svoje zvezde približno 1150 svetlobnih let od Zemlje.
  • Meglica Južni prstan – Meglice niso le zvezdne porodnišnice. Meglica Južni prstan je planetarna meglica, oblak prahu in plina okrog umirajoče zvezde.
  • Stephanov kvintet – Skupek petih galaksij v ozvezdju Pegaza je prvi skupek galaksij, kar so jih kdaj odkrili. Zanje vemo od davnega leta 1787.
  • Meglica Gredlja (Carina) – Največja in najsvetlejša zvezdna porodnišnica na našem nebu.

Komaj čakamo nadaljevanje!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord