A. B. | 19. 9. 2022, 07:29

Tik pred zadnjim slovesom: Buckinghamska palača je delila eno zadnjih fotografij Elizabete ll.

Profimedia

Ves svet čaka na današnji pogreb monarhinje, ki je po mnenju mnogih Britancev pomembno vplivala na njihova življenja. 

Zadnje slovo kraljice Elizabete II. bo v živo spremljala politična elita številnih držav. Udeležbo so potrdili monarhi Španije, Danske, Belgije, Norveške, Švedske in Nizozemske, med drugim se bo slovesnosti udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Nekateri so pred Westminstrsko palačo, kjer je bila njena krsta širši javnosti na voljo, da izreče sožalje in se poslovi, čakali več kot en dan, zaradi česar je prišlo tudi do zdravstvenih incidentov. Zadnji uradni poklon so kraljici izrekli tudi iz Buckinghamske palače.

Ena izmed zadnjih fotografij 

Monarhinja je prav letos obeleževala 70. obletnico svoje vladavine, zaradi česar je bila tudi kraljica, ki je svoj stolček ohranila najdlje. V sklopu javnega poklona so bile posnete fotografije, s katerimi so kot del tradicije kraljeve družine obeležili njen jubilej. 

Na Instagramu je v to čast Buckinghamska palača delila še javnosti nevideno fotografijo Elizabete ll. Njen avtor je fotograf Ranald Mackechnie

Na njej se široko in iskreno smeji, ob njej so zapisali: "Pred pogrebom njenega veličanstva kraljice je bila objavljena nova fotografija. To leto je bilo namenjeno obeležitvi platinastega jubileja njenega veličanstva, saj je postala prva britanska monarhinja, ki je dosegla ta mejnik," in dodali: "Na pogrebu se bodo zbrali milijoni, ki se bodo skupaj spomnili njenega izjemnega življenja." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buckingham Palace (@buckinghampalaceroyal)

Pokojna na fotografiji nosi svojo značilno biserno ogrlico in ujemajoče se uhane. Izstopa pa tudi broška, ki ji jo je za osemnajsti rojstni dan podaril njen oče kralj George, poroča Vogue.

Pogreb z več sto tisoč ljudmi

Pogreb kraljice Elizabete II. bo 19. septembra v Westminstrski opatiji v Londonu. Na njem po besedah pristojnih pričakujejo več sto tisoč ljudi. Vse, ki so se ga odločili udeležiti, pozivajo, da oblečejo primerna oblačila. Imajo lahko le majhno torbico, v poslopje lahko prinesejo le vodo v prozorni steklenici. 

Profimedia

Bolehna že dalj časa

Čeprav kraljeva družina ni razkrila podrobnosti zdravstvenih težav pokojne kraljice, je bilo v zadnjih mesecih jasno, da se težave stopnjujejo, saj se je v javnosti pojavljala s palico, ki jih je pomagala pri hoji.

Elizabeta, ki je postala kraljica pri 25 letih, je poletje preživela na gradu Balmoral na Škotskem, kjer so jo le redko videli v javnosti. 

Novico o datumu pogreba so sporočili le nekaj ur za tem, ko je njenega najstarejšega sina za novega kralja potrdil poseben svet. Ko je novi kralj prebral uradno izjavo, sta ob njem stala sin princ William in kraljica soproga Camilla. V svojem govoru je Karel III. dejal, da se zaveda dolžnosti, ki ga zdaj čakajo ter da je pripravljen na izzive.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec