2. 5. 2022, 13:20 | Vir: STA

TO bo NAJDALJŠI komercialni let brez postanka - na njem boste lahko tudi vi

Profimedia

Z razvojem tehnologije je mogoče marsikaj novega, tudi "krajšanje razdalj". 

Avstralski letalski prevoznik Qantas načrtuje najdaljši komercialni let brez postanka. Potniki bodo na letu iz Sydneyja v London konec leta 2025 preživeli 19 ur. Po petih letih načrtovanja so iz podjetja danes sporočili, da so naročili 12 Airbusovih letal A350-1000, s katerimi bodo uresničevali projekt Sončni vzhod. Ta predvideva lete na dolge razdalje, med drugim v London in New York. Sprva so leti predvideni iz Sydneyja, pozneje tudi iz Melbourna.

"Novi tipi letal omogočajo nove podvige," je izpostavil predsednik Qantasove uprave Alan Joyce. S projektom Sončni vzhod bo po njegovih besedah katerokoli mesto na svetu le en let oddaljeno od Avstralije.

Qantas je v okviru raziskav leta 2019 izvedel 17.800-kilometrski let iz Londona v Sydney, ki je trajal 19 ur in 19 minut. V istem letu je prevoznik poletel še iz New Yorka v Sydney in 16.200-kilometrsko razdaljo premagal v nekaj več kot 19 urah.

Tekmovanje s Singapore Airlines?

Najdaljši komercialni let brez postanka trenutno izvaja letalski prevoznik Singapore Airlines. Razdaljo iz Singapurja do New Yorka, ki znaša 16.700 kilometrov, premaga v nekaj manj kot 19 urah. Qantasov najdaljši let brez postanka je medtem 14.498-kilometrska pot iz Pertha v London, ki traja 17 ur.

Okvirne cene vozovnic še niso znane.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec