I. D. | 14. 8. 2022, 17:00

TO je najnovejše meso iz laboratorija. Bi ga poskusili?

Profimedia

Sliši se predobro, da bi bilo res – meso brez nasičenih maščob, brez rastnih hormonov, antibiotikov, mikroplastike.

Ne le piščanec in govedina, kmalu bodo na trgovske police prišle tudi umetno vzgojene ribje palčke. Laboratorijsko, gojeno ali čisto meso, kot mu vse rečemo, je s tem osvojilo še eno pomembno nišo.

Podviga se je lotilo berlinsko podjetje Bluu Seafood, poleg palčk ponujajo še ribje kroglice.

Zdaj so na potezi regulatorji v Evropski uniji, Veliki Britaniji, ZDA in Aziji, na vse te trge naj bi namreč izdelki prišli že leta 2025. Bluu Seafood razvija morsko hrano brez ubijanja rib od leta 2020 in je le eno od številnih podjetij, ki se na ta način trudijo preprečiti prevelik izlov rib, krute prakse in tudi kontaminacijo ribjega mesa s težkimi kovinami in mikroplastiko.

Profimedia

Za njihove izdelke ne umre nobena žival. Celice za gojenje v laboratoriju vzamejo živim ribam, nato pa jih s tehnologijo zarodnih celic podvajajo v bioreaktorjih s hranilnim medijem. Celice nato tam rastejo po nastavljeni strukturi in tako dobijo ne le pravi okus, ampak tudi teksturo ribjega mesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Threestyle Ufourget (@u4get2015)

Ko je vzpostavljena začetna biomasa celic, sistem postane samozadosten in nobene potrebe ni več, da bi celice jemali živim ribam. "To je najbolj čudovito pri nesmrtnih celicah – normalne se podvojijo recimo dvajsetkrat, nato se ustavijo, medtem ko se nesmrtne kar delijo – teoretično v neskončnost," je navdušen soustanovitelj podjetja Simon Fabich.

Profimedia

Tako vzgojene ribje celice so glavna sestavina ribjih palčk in kroglic, za boljše kuhanje in okus jim dodajajo tudi rastlinske proteine. Trenutno razvijajo laboratorijsko meso atlantskega lososa, postrvi in krapa, a delajo tudi na bolj zapletenih ribjih izdelkih, kot so fileti in sašimi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feed & Additive Magazine (@feedandadditive)

Bluu Seafood na trgu delajo družbo še Wldtype is San Francisca, ki je na dobri poti do laboratorijskega lososa, medtem ko južnokorejski CellMeat razvija laboratorijske morske kozice. Posebno pohvalo si zagotovo zaslužijo tudi podjetja za proizvodnjo hrane za pse in mačke, ki prav tako iščejo pot do naravi prijaznejše hrane za naše ljubljenčke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol