12. 5. 2022, 18:45

Postajajo PRVA država na Zahodu, ki uvaja "menstrualni dopust"

Profimedia

Tretjina žensk med menstruacijo trpi zaradi akutne bolečine v trebuhu, driske, glavobola in zvišane telesne temperature. Katera evropska država jim bo omogočila plačano odsotnost z dela?

Španija bo postala prva zahodna država, ki bi ženskam omogočila menstrualni dopust. Detajli zakona, ki dovoljuje do tri dni odsotnosti z dela v času menstruacije, bodo objavljeni prihodnji torek, piše Euronews.

Menstrualni dopust v Španiji

Pričakuje se, da bo španska vlada predlog odobrila. Gre za del širšega zakona o pravicah do reproduktivnega zdravja in abortusa. Predlog naj bi uvedel vsaj tri dni bolniškega dopusta za tiste ženske, ki trpijo zaradi hudih menstrualnih bolečin. 

Bolniški dopust pa bi lahko v nekaterih primerih podaljšali tudi na pet dni. Slednje bi veljalo za ženske z invalidnostjo, ki trpijo zaradi hudih krčev, slabosti in bruhanja. 

Menstrualni dopust v svetu

Po vsem svetu je menstrualni dopust trenutno na voljo le v majhnem številu držav. To so Japonska, Tajvan, Indonezija, Južna Koreja in Zambija. 

V Indoneziji imajo ženske na voljo dva dni menstrualnega dopusta na mesec.

Na Japonskem delovna zakonodaja menstrualni dopoust omogoča že od leta 1947. Vendar pa takšne odsotnosti z dela delodajalec ali država nista dolžna tudi plačati.

Profimedia

Tudi v Južni Koreji imajo ženske pravico do tridnevnega mesečnega izostanka z dela, vendar pa prejmejo nagrado, če ga ne izkoristijo.

Na Tajvanu imajo ženske zaradi morebitnih menstrualnih težav na voljo tri dodatne dni za sicer največ 30 dnevni plačan bolniški dopust na lesto.

V Zambiji ima od leta 2015 vsaka ženska zakonsko pravico do enega prostega dne v mesecu, ki se imenuje "materinski dan". 

Dismenoreja

Po podatkih španskega ginekološkega in porodniškega društva približno tretjina žensk z menstruacijo trpi zaradi hude bolečine, znane kot dismenoreja.

Simptomi vključujejo akutne bolečine v trebuhu, drisko, glavobole in zvišano telesno temperaturo.

"Če težave ni mogoče rešiti medicinsko, se nam zdi zelo smiselno, da je s tem vprašanjem povezana začasna nezmožnost," je povedala Ángela Rodríguez, španska državna sekretarka za enakost in proti nasilju med spoloma.

»Pomembno je razjasniti, kaj je boleča menstruacija, ne govorimo o rahlem nelagodju, temveč o resnih simptomih, kot so driska, hudi glavoboli, povišana telesna temperatura,« je še dodala.

Davek na higienske vložke

Osnutek zakona bi znižal tudi DDV na ženske higienske izdelke v trgovinah. V šolah in izobraževalnih centrih bi bili takšni izdelki na voljo brezplačno. 

Na tak način bi menstrualno zdravje postalo del pravic Špancev do zdravja. Euronews še dodaja, da gre za način boja "proti proti stereotipom in mitom o menstruaciji, ki so še vedno med nami in ovirajo življenja žensk".

V Sloveniji je bil za higienske proizvode leta 2021 davek na dodano vrednost znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotkov.

Spremembe glede splava

Predlagani zakon bi v Španiji zagotovil tudi pravico do brezplačnega splava v javnem zdravstvenem sistemu države in opustil zahtevo, da morajo 16 in 17-letnice za postopek pridobiti soglasje staršev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.