6. 4. 2022, 11:53

Lestvica NAJBOGATEJŠIH: teh pet Zemljanov bi lahko rešilo stisko, ki jo je svetu zadal covid-19

Profimedia
Lestvica NAJBOGATEJŠIH: teh pet Zemljanov bi lahko rešilo stisko, ki jo je svetu zadal covid-19 (foto: Profimedia)

Skupaj imajo toliko premoženja, da bi z njim lahko pokrili finačno izgubo vseh žensk po svetu, ki so izgubile službo zaradi pandemije koronavirusa in rešili evropsko gospodarstvo, ki se bo za reševanje krize zadolžilo do leta 2026. Koliko denarja imajo pod palcem?

Milijarderji igrajo izjemno vlogo pri oblikovanju svetovnega gospodarstva, politike in filantropije. Po oceni revije Forbes je na svetu 2755 milijarderjev. Najbogatejši med njimi pripadajo še bolj ekskluzivnemu klubu in imajo še večjo moč. Mnogi od teh milijarderjev so ustanovitelji tehnoloških velikanov, pri čemer velik del svojega bogastva še vedno vlagajo v podjetja, ki so jih ustanovili. To so najbogatejši Zemljani. 

5. Warren Buffett, starost: 91 let, premoženje: 116 milijard evrov

Profimedia

Najbolj znan vlagatelj je leta 1944 pri 14 letih vložil svojo prvo davčno napoved in prijavil zaslužek. Prvič je kupil delnice tekstilnega podjetja Berkshire Hathaway davnega leta 1962 in do leta 1965 postal večinski lastnik. Buffett je kljub visoki starosti še vedno izvršni direktor podjetja. Je vlagatelj, ki kupi in zadrži in tako je svoje bogastvo zgradil s pridobivanjem podcenjenih podjetij. Velik del svojega bogastva je namenil tudi človekoljubju.

4. Bill Gates, starost: 66 let, premoženje: 122 milijard evrov

Profimedia

Med obiskovanjem univerze Harvard leta 1975 je skupaj s prijateljem iz otroštva Paulom Allenom sodeloval pri razvoju nove programske opreme za mikroračunalnike. Po uspehu tega projekta je Gates opustil Harvard in z Allenom ustanovil vsem znani Microsoft.

Leta 2010 je Bill Gates skupaj z Warrenom Buffettom sprožil Giving Pledge kampanjo, ki spodbuja bogate, da se zavežejo, da bodo večino svojega bogastva podarili v dobrodelne namene.

3. Bernard Arnault, starost: 73 let, premoženje: 136 milijard evrov

Profimedia

Francoz je predsednik in izvršni direktor LVMH, največjega svetovnega podjetja za luksuzno blago. LVMH je lastnik blagovnih znamk, kot so Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs in Sephora. Arnault, ki je po izobrazbi inženir, je svojo poslovno žilico prvič pokazal, ko je delal za očetovo gradbeno podjetje Ferret-Savinel. Leta 1971 je tudi prevzel vodenje podjetja.

2. Jeff Bezos, starost: 58 let, premoženje: 172,5 milijarde evrov

Profimedia

Leta 1994 je v garaži v Seattlu ustanovil Amazon.com, kmalu po tem, ko je dal odpoved v službi, kjer je prvotno idejo o spletni knjigarni predstavil svojemu nekdanjemu šefu, ki ga ideja ni zanimala. Čeprav je Amazon.com prvotno začel prodajati knjige, se je od takrat spremenil v trgovino za vse stvari pod soncem in je verjetno največji trgovec na drobno na svetu.

1. Elon Musk, starost: 50 let, premoženje: 250 milijard evrov

Profimedia

Rodil se je v Južni Afriki, šolanje je zaključil na univerzi v Pennsylvaniji, kjer je diplomiral iz fizike in ekonomije. Leta 2004 je Musk postal glavni financer podjetja Tesla Motors (zdaj Tesla), kar je pripeljalo do njegovega trenutnega položaja izvršnega direktorja podjetja električnih vozil.

Aprilska lestvica desetih najbogatejših ljudi na svetu

Forbes

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.