20. 4. 2022, 17:58 | Vir: STA

Je to trenutek, ki ga za končanje vojne v Ukrajini vsi čakamo?

Profimedia

Kaj v novem dokumentu Rusija zahteva od ukrajinske strani ter kako bo ta odgovorila?

Ruska stran je Kijevu predala pisni predlog glede sporazuma za končanje spopadov, je povedal govorec Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia

"V osnutku dokumenta so absolutno jasne in podrobne formulacije," je dejal. Dodal je tudi, da je žoga zdaj na ukrajinskem igrišču in da čakajo na njihov odgovor.

Rok za odgovor ni postavljen

Podrobnosti glede predlogov Peskov ni razkril, je pa povedal, da Kijevu niso predložili roka za odgovor na ponudbo. Obenem je dal jasno vedeti, da Moskva ni zadovoljna s trenutnim tempom pogajanj. "Večkrat smo že rekli, da si želimo več dinamičnosti od ukrajinske strani," je povedal. Kot je poudaril, je sedaj na potezi Ukrajina.

Pred tem je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova dejala, da Rusija ne zaupa več ukrajinskim pogajalcem, saj da stalno spreminjajo stališče in se ne držijo dogovorov.

Maria Zaharova

Maria Zaharova

Profimedia

Rusija in Ukrajina sta začeli pogajanja 28. februarja, štiri dni po začetku vojne. Rusija med drugim zahteva, da Ukrajina ostane nevtralna in se odreče regijam Lugansk in Doneck ter priznanje polotok Krim kot del Rusije. Kijev medtem vztrajno zavrača možnost, da bi se odrekel kakšnemu delu svojega ozemlja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.