N. V. | 4. 11. 2022, 16:30

To so šokantne stvari, ki so v Severni Koreji strogo prepovedane

Profimedia

Bi lahko živeli v državi, kjer je početje teh stvari nezakonito? Katera prepoved se vam zdi najbolj bizarna?

Severna Koreja ne neha presenečati. Kljub dejstvu, da je ta država zaprta za običajne turiste in je malo verjetno, da boste na Instagramu videli fotografijo od tam, kljub temu tu in tam v svet pricurljajo zanimive informacije o tej državi.

Država velja za najbolj zaprto državo, kar glede na število grozljivih zakonov ni presenetljivo. Država svojim državljanom jemlje temeljne pravice in jim vsiljuje totalitarna pravila. Predstavljamo osem čudnih zakonov v Severni Koreji, o katerih niste imeli pojma:

1. Tuji filmi in pesmi niso dovoljeni

Gledanje tujih filmov ali poslušanje tuje glasbe lahko državljane Severne Koreje pošlje v zapor, poročajo tuji mediji. Leta 2015 je severnokorejski diktator Kim Džong Un ukazal uničenje vseh kaset in zgoščenk, ki so vsebovale državno prepovedane pesmi, da bi zajezil nestrinjanje. Gledanje ameriških filmov ali distribucija pornografije lahko vodi v smrtno kazen. V Severni Koreji so samo trije televizijski kanali, vso vsebino pa nadzoruje vlada.

2. Prepovedana Wi-fi in mednarodna telefonija

Od okoli 25 milijonov prebivalcev Severne Koreje jih ima mobilni telefon le milijon, a tudi ti ne morejo klicati v tujino. Obstajajo tudi omejitve pri uporabi omrežja 3G. Nasprotno pa lahko tujci, ki vstopajo v državo, kupijo kartico SIM, vendar le za klice v tujino.

3. Pričeske odobri vlada

Kim Džong Un je odobril samo 18 pričesk za ženske in 15 za moške. Nobena od uradno odobrenih frizur ne omogoča spreminjanja barve, zato je nakup barve za lase skoraj nemogoč.

Profimedia

4. Kazen treh generacij

Če kdo stori zločin v Severni Koreji, ne bo kaznovan samo on ali ona, ampak tudi njegovi stari starši, starši in otroci. Ta strašni zakon je bil ustvarjen, da bi ljudem preprečil pobeg iz zapora.

5. Dovoljenje za življenje v glavnem mestu države

Severnokorejski voditelj želi, da bi v severnokorejskem Pjongjangu živeli le najuspešnejši, najbogatejši in vplivni ljudje. Ljudje morajo imeti izrecno dovoljenje za življenje v prestolnici.

Profimedia

6. Na volitvah le en kandidat

V Severni Koreji potekajo volitve, na katerih morajo obvezno glasovati vsi državljani, starejši od 17 let, vendar to niso povsem svobodne volitve. Na vsakih volitvah imajo samo enega možnega kandidata. Kot rezultat sto odstotkov Korejcev voli svojega dragega voditelja.

7. Prepovedana kontracepcija

Vse vrste kontracepcije so v Severni Koreji prepovedane. Zato je iskanje kondoma zelo naporna naloga.

8. Prepovedan izhod iz države

Državljani Severne Koreje ne morejo potovati na dopust v druge države. Gre za kršitev človekovih pravic, a se Korejci tega verjetno niti ne zavedajo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol