24. 10. 2023, 20:28 | Vir: STA

Družbenemu mediju Meta se obeta tožba (očitki so hudi)

Profimedia

Meti očitajo, da s pomočjo algoritmov, opozoril ter obvestil povzroča odvisnost pri mladih ter jih zadržuje na družbenih medijih dlje časa.

Pravosodni ministri 42 zveznih držav ZDA so danes vložili tožbe proti družbenemu mediju Meta zaradi povzročanja odvisnosti pri mladih. V Kaliforniji je tožbo vložilo 33 držav, devet držav pa na sodiščih v svojih državah, je po poročanju ameriških medijev sporočila newyorška pravosodna ministrica Letitia James.

Gre za odločno fronto proti Meti, saj tožijo tako demokratske kot republikanske države. Trdijo, da je Meta razvila Facebook in Instagram na način, ki povzroča odvisnost pri mladih. Med drugim jih zadržuje na družbenih medijih dlje časa, kot je zdravo zanje, in jih sili, da se vračajo.

Meta naj bi to storila s pomočjo algoritmov, opozoril, obvestil in neskončnim brskanjem po objavah, preden uporabnik najde tisto, kar ga zanima. Tožniki tudi trdijo, da Meta negativno vpliva na zdravje mladih s tem, da jih sili v primerjave telesnega videza in podobno. Zahtevajo odpravo škodljivih praks in povračilo škode.

"Čeprav je Meta javno zanikala in zmanjševala te škodljive učinke, se ne more verodostojno sklicevati na nevednost," je v sporočilu za javnost zapisal urad newyorške pravosodne ministrice.

"Metini interni raziskovalni dokumenti kažejo, da se zaveda, da njeni izdelki škodujejo mladim uporabnikom. Notranje študije, ki jih je naročila Meta, razkrivajo, da je Meta že leta vedela za to resno škodo, povezano s časom, ki ga mladi uporabniki preživijo na njenih platformah."

Spregovorila bivša uslužbenka

Nekdanja uslužbenka Facebooka Frances Haugen je leta 2021 povzročila razburjenje med zakonodajalci in starši, potem ko je razkrila interne dokumente podjetja.

V enem od sklopov dokumentov o vplivu Instagrama na najstnike je bilo ugotovljeno, da se 32 odstotkov najstnic zaradi Instagrama počuti še slabše glede svojega telesa. Instagram je potem sporočil, da pripravlja načine, kako uporabnike odvrniti od ukvarjanja z negativnimi temami.

"S tožniki se strinjamo, da si prizadevamo najstnikom zagotoviti varne in pozitivne spletne izkušnje, zato smo že uvedli več kot 30 orodij za podporo najstnikom in njihovim družinam," je v izjavi povedal tiskovni predstavnik družbe Meta Andy Stone.

"Razočarani smo, da so tožilci izbrali to pot, namesto da bi produktivno sodelovali s podjetji v panogi in oblikovali jasne, starosti primerne standarde za številne aplikacije, ki jih uporabljajo najstniki."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol