STA/M.P. | 13. 1. 2023, 21:12

Trumpov finančni direktor pod prisego potrdil šefove besede in pristal v zaporu

Profimedia

"Vsi gredo v zapor, razen glavnega krivca," so se na sodbo odzvali nekateri ameriški komentatorji.

Newyorška porota je podjetje nekdanjega ameriškega presednika že decembra spoznala za krivo 17 kršitev davčne zakonodaje in ponarejanja poslovnih listin. Zdaj je sodišče odločilo, da mora Trumpova organizacija plačati 1,6 milijona dolarjev kazni zaradi izogibanja plačevanju davkov in drugih finančnih kaznivih dejanj. 

Weisselberg bo v zaporu presedel pet mesecev

A bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni doletela nobena kazen, v zapor je namreč šel le njegov nekdanji finančni direktor Allen Weisselberg. Izrečena kazen je najvišja možna po zakonu, za Trumpovo podjetje, ki ima več milijard dolarjev premoženja, pa ne predstavlja nobenih težav.

Sodnik Juan Manuel Merchan je podjetju dal 14 dni, da plača kazen. Če bi podobna obsodba doletela fizično osebo, bi morala ta v zapor za več let. Trump je zanikal, da bi karkoli vedel o tem, kaj so počeli Weisselberg in njegovi sodelavci, finančni direktor pa je to potrdil na sojenju pod prisego. Zaradi priznanja in sodelovanja s tožilstvom ga je doletela kazen petih mesecev zapora, ki jo že prestaja.

Allen Weisselberg s soprogo.

Weisselberg si je namesto plače zagotovil razne druge ugodnosti zaradi katerih njemu in podjetju ni bilo treba plačati davkov. Na primer službeni avtomobil, stanovanje in štipendijo za šolanje vnuka.

Tožilci se sprašujejo, kdo je podpisoval dokumente

Čeprav Trumpa niso obtožili, so tožilci med procesom zatrjevali, da je vedel za vse, ker je bil to normalen del poslovanja v Trumpovi organizaciji in je kot lastnik in glavni direktor podpisal vse dokumente. Trumpova organizacija vztraja, da gre za politični pregon in lov na čarovnice, ki se je začel s Trumpovo naznanitvijo kandidature za predsedniške volitve leta 2016 in se ne bo nikoli končal.

Na Twitterju se je po sodbi oglasilo veliko takšnih in drugačnih komentatorjev, ki so se večinoma strinjali, da roka pravica doseže vse, razen Donalda Trumpa.

Okrožni tožilec Manhattna Alvin Bragg je po izreku kazni izrazil obžalovanje, da ne more biti višja. "Mislim, da to ni dovolj. Spremeniti moramo zakone, da bi lahko uspešno preganjali take desetletja dolge sistemske kršitve in prevare," je dejal. Odvetniki Trumpove organizacije so Weisselberga označili za žrtev ponorelega tožilstva. "Grozili so mu, ga ustrahovali in terorizirali. Dali so mu na izbiro, da prizna in dobi 90 dni zapora ali pa ne prizna in ostane v zaporu do smrti. Vse to zaradi službenega avtomobila in standardnih ugodnosti za zaposlene," so sporočili odvetniki.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec