24. 2. 2024, 20:51

Truplo Navalnega le izročili njegovi materi. Kako bo potekal pogreb?

Profimedia

Vzrok njegove smrti medtem uradno še ni znan. 

Več kot teden dni po smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v zaporniški koloniji so njegovo truplo vendarle izročili materi Ljudmili Navalni, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila tiskovna predstavnica politika Kira Jarmiš. Kdaj bo potekal pogreb, za zdaj še ni znano.

"Telo Alekseja Navalnega je bilo predano njegovi materi. Hvala vsem, ki ste to zahtevali skupaj z nami," je na omrežju X zapisala Jarmiš.

Profimedia

Glede pogreba zaenkrat ni znano še nič. "Ne vemo, ali bodo oblasti dovolile, da se zgodi tako, kot si želi družina in si Aleksej zasluži," je sporočila Jarmiš. Ljudmila Navalna je namreč zahtevala javni pogreb, da bi se ga lahko udeležili tudi podporniki, ne samo svojci.

Navalni je umrl prejšnji teden med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države pa odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Družina in podporniki Navalnega so že več dni pozivali Moskvo, naj jim izroči truplo, da bi ga lahko pokopali. Ljudmila Navalna pa je v četrtek tudi sporočila, da so ji oblasti dovolile videti sinove posmrtne ostanke, a ji ga niso izročile. Ob tem jih je obtožila, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel