R. K. | 16. 6. 2023, 16:42 | Vir: STA

Tudi navadni smrtniki lahko poletijo v vesolje: koliko je cena vozovnice in kako dolgo traja izlet?

Profimedia/fotomontaža

Kar je še pred nekaj leti sodilo na področje znanstvene fantastike, je danes realnost.

Podjetje Virgin Galactic namerava 27. junija začeti komercialne vesoljske polete. Na prvi polet Galactic 01 pa bodo v zemeljsko krožnico poleteli trije člani posadke iz italijanskih zračnih sil in Nacionalnega raziskovalnega sveta Italije.

Profimedia

Tretje zasebno podjetje s tovrstnimi storitvami

Tisti, ki si bodo podvig lahko privoščili, bodo lahko s podjetjem v vesolje poleteli v začetku avgusta. Virgin Galactic v lasti Richarda Bransona bo tretje zasebno podjetje z vesoljskimi poleti po podjetju Space-X Elona Muska in podjetju Blue Origin Jeffa Bezosa.

Space-X sodeluje z ameriško vesoljsko agencijo Nasa pri prevozu astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), Bezosova raketa New Shepard pa ni vzletela že od septembra 2022, ko je imela med poletom brez posadke težave s pospeševalnikom.

Profimedia

Treba bo odšteti celo premoženje

Virgin Galactic bo svoje polete začel iz centra Spaceport America v Novi Mehiki. Cena vozovnice trenutno znaša 450.000 dolarjev za 90-minutni polet, ki vključuje nekaj minut breztežnosti. Prva serija 800 vozovnic je bila sicer na voljo za približno 200.000 dolarjev.

Kongres od leta 2004 omejuje Zvezno upravo za zračni promet (FAA) pri urejanju varnosti komercialnih poletov v vesolje, da bi sektorju pomagal pri hitrejšem razvoju. Posadke danes letijo v skladu z režimom, znanim kot "informirano soglasje", kar pomeni, da potencialni astronavti prevzemajo podobna tveganja kot skakalci s padalom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol