6. 2. 2023, 12:19 | Vir: STA

FOTO: Turčijo stresel nov potres, število žrtev iz minute v minuto narašča

Profimedia

Država se nahaja na več prelomnicah, med evrazijsko in afriško tektonsko ploščo, in je zato med potresno najbolj aktivnimi območji na svetu. 

Jugovzhod Turčije je dopoldne stresel nov potres, ki je imel po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) magnitudo 7,5. Žarišče je bilo v provinci Kahramanmaras in tako na območju, ki ga je že ponoči opustošil potres z magnitudo 7,8.

ESMC je sprva poročal o potresu magnitude 7,7, a je to oceno kasneje znižal na 7,5. O magnitudi 7,5 poroča tudi ameriški geološki zavod (USGS). Po poročanju britanskega BBC gre za nov potres in ne za enega od sicer številnih popotresnih sunkov. 

Profimedia

Tla so se znova stresla ob 11.24 po srednjeevropskem času, in sicer na globini desetih kilometrov. Epicenter potresa je bil severovzhodno od mesta Kahramanmaras, kjer živi med 350.000 in 400.000 ljudi. Gre za območje, ki je od žarišča nočnega potresa oddaljeno le nekaj deset kilometrov. Število žrtev uničujočega tresenja tal je sicer v Turčiji in Siriji po zadnjih podatkih že preseglo 1400.

Profimedia

Najbolj prizadeta turška mesta so Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Malatya in Diyarbakir, v Siriji pa province Alep, Latakija, Hama in Tartus. Iskalne in reševalne akcije se medtem nadaljujejo, otežujeta pa jih sneg in led.

Profimedia

Potres je bilo čutiti tudi na Cipru, v Libanonu in Egiptu. Glavnemu pa je sledilo na desetine popotresnih sunkov. Številne države so že izrazile sožalje in ponudile pomoč, popoln obseg škode pa za zdaj še ni jasen. 

Profimedia

Samo lani so turški seizmologi zaznali več kot 22.000 potresnih sunkov. Nočni potres z magnitudo 7,8 je po jakosti enak potresu leta 1939, v katerem je umrlo okoli 33.000 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord