A. B. | 20. 9. 2022, 11:56

TV-prenos kraljičinega pogreba podrl vse rekorde: ne boste verjeli, koliko ljudi ga je spremljalo

Profimedia

V Westminstrski opatiji se je odvil eden največjih dogodkov, kar jih je Velika Britanija gostila v zadnjih nekaj desetletjih – pogreb najdlje vladajoče angleške monarhinje Elizabete II. 

Predsedniki, kralji, princi in premierji so v ponedeljek odpotovali v London, da bi se udeležili državnega pogreba kraljice Elizabete II. Kraljica je bila aktivno vključena v načrtovanje ponedeljkovih dogodkov, saj si je želela zagotoviti, da bogoslužje ne bo dolgočasno ali predolgo, so strokovnjaki povedali za The Washington Post.

Twitter/Platinum2022

Pogreb monarhinje je bil prvi državni pogreb v Veliki Britaniji po pogrebu sira Winstona Churchilla leta 1965 in prvi britanskega monarha v Westminstrski opatiji po letu 1760.

Ena izmed zanimivosti pa je tudi ta, da je slovesnost obeležila prelomnico z vidika TV-prenosa in podrla rekord v gledanosti. 

Najbolj gledan TV-dogodek v zgodovini

Pogreb kraljice Elizabete II. je po poročanjih in že v prejšnjih napovedih pritegnil več kot štiri milijarde gledalcev z vsega sveta, zaradi česar je bil najbolj gledan TV-prenos v zgodovini. Skupaj je bilo po navedbah britanskega Expressa gledanost ocenjena na 4,1 milijarde ljudi. 

Vendar pa to ni prvič, da je kraljica podrla televizijske rekorde, saj je bilo njeno kronanje leta 1953 prvo, ki je bilo predvajano po televiziji in je doseglo več kot 27 milijonov gledalcev v Združenem kraljestvu. 

Najbolj gledan dogodek, ki se je pred pogrebom zapečatil v zgodovino televizijskega prenosa, je bilo odprtje poletnih olimpijskih iger v Atlanti leta 1996, ki je zabeležilo 3,6 milijarde gledalcev. Temu sledi pogreb princese Diane, nekdanje valižanske princese, ki se je odvil leta 1997 in zabeležil 2,5-milijardno gledanost.

V spodnji preglednici si lahko ogledate še številčne primerjave z drugimi izmed najbolj gledanih dogodkov televizijskega sporeda. 

Uredništvo

Eden največjih varnostnih slovesnosti in ključna prelomnica 

Pogreb je zaznamoval največji varnostni dogodek za Veliko Britanijo po drugi svetovni vojni. Ti so varovali tako procesijo in pokojno momarhinjo kot vse državljane, ki so si želeli in uspeli ogledati slovesnost. 

Ostrostrelci so bili nameščeni na strehah, nadzorni droni so preletavali nebo, na delu je bilo tisoče policistov in zasebnih varnostnikov. 

Pogreb monarhinje je bil prvi državni pogreb v Veliki Britaniji po pogrebu sira Winstona Churchilla leta 1965 in prvi britanskega monarha v Westminstrski opatiji po letu 1760. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol