10. 5. 2022, 21:02 | Vir: STA

Ukrajina prekinila dobavo plina: kaj se je zgodilo?

Itar-Tass/STA
Ukrajina prekinila dobavo plina: kaj se je zgodilo? (foto: Itar-Tass/STA)

Ukrajina bo primorana ustaviti dobavo plina preko plinovoda v regiji Lugansk, po katerem dnevno pošlje 32,6 milijona kubičnih metrov oz. tretjino vsega ruskega plina v Evropo.

Operater ukrajinskega plinovodnega omrežja GTSOU je objavil, da se zaradi ruske invazije soočajo z razmerami višje sile na tranzitni točki Sohranivka. Tako ne bo mogoče nadaljevati s transportom plina prek te točke na meji z Rusijo in prek kompresorske postaje Novopskov.

Obe ležita v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, na območju, ki je pod nadzorom ruske vojske, navaja izjava.

Doslej je prek te točke iz Rusije v Evropo dnevno prišlo 32,6 milijona kubičnih metrov plina. Gazprom je doslej v Evropo pošiljal skupno okoli 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gazprom "zaenkrat nima potrditve obstoja višje sile", je dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Da bi ustavljeno dobavo preusmerili na druge plinovode, tehnično ni mogoče.


Po pogodbah je največja dnevna dobava ruskega plina prek Ukrajine v Evropo 109 milijonov kubičnih metrov. Glavnina ruskega plina v Evropo sicer pride po plinovodu Severni tok 1.

Moskva je dopoldne objavila, da je ruska vojska skupaj s proruskimi separatisti dosegla administrativne meje regije Lugansk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.