10. 3. 2024, 13:51 | Vir: STA

Ukrajina odbila obsežen ruski napad z droni

Profimedia

V obsežni operaciji je ukrajinska vojska sestrelila 35 izmed 39 dronov, usmerjenih nad osrednje in južne dele države, medtem ko so napadi povzročili omejeno škodo in ranjene v Donetsku.

Ukrajina je po lastnih navedbah ponoči odbila vnovičen obsežen ruski napad z bojnimi droni, ki so bili usmerjeni zlasti nad osrednji in južni del države. Od 39 so sestrelili 35 brezpilotnikov, je sporočila ukrajinska vojska.

Eden od dronov je po navedbah vojske padel na industrijsko poslopje na območju Odese na jugu države. Poškodovanih ni bilo. Na območju Mikolajiva prav tako v južnem delu države je bil v napadu poškodovan daljnovod, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drone tipa šahed naj bi sicer izstrelili z ruske obale Azovskega morja in s priključenega polotoka Krim. Poleteli so nad različne dele države, med drugim so jih sestrelili še nad regijami Kijev, Vinica, Čerkasi in Dnipropetrovsk. O napadih poročajo tudi iz Žitomira in Hmelnickega.

Poleg tega je Rusija po navedbah ukrajinske vojske na cilje na območju Harkova in Donecka izstrelila štiri rakete.

Tri naj bi priletele na mesto Mirnograd v regiji Doneck, ki je od frontne črte oddaljeno okrog 40 kilometrov. Tarča je bila stanovanjska soseska, so javile lokalne oblasti in dodale, da je bilo v napadu ranjenih 11 ljudi, med njimi 16-letnik, pet žensk in pet moških, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ruska stran poroča o ukrajinskem obstreljevanju. V regiji Kursk, ki leži ob meji z Ukrajino, je dron padel na skladišče goriva, ki je nato zagorelo, je javil tamkajšnji guverner Roman Starovojt.

Obstreljevanja je bila po njegovih besedah deležna še vas Kulbaki, deset kilometrov od meje z Ukrajino. V stanovanjski hiši, ki jo je zadel izstrelek, je umrla ženska, je dodal Strovojt.

Rusko obrambno ministrstvo je poročalo še o dveh dronih, ki so jih sestrelili nad regijo Belogorod.

Ukrajina se že več kot dve leti brani pred rusko agresijo in v tem okviru izvaja tudi napade na ruskem ozemlju, tarča katerih so zlasti objekti za oskrbo ruske vojske.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol