15. 2. 2024, 18:50 | Vir: STA

Za obnovo in okrevanje v Ukrajini bodo potrebovali več kot 452 milijard evrov

Profimedia

Posodobljena začasna ocena stroškov obnove in okrevanja v Ukrajini trenutno znaša 486 milijard ameriških dolarjev oziroma 452,8 milijarde evrov za naslednje desetletje, so sporočili Združeni narodi, Svetovna banka, Evropska komisija in ukrajinska vlada.

Ocena stroškov je v primerjavi s tisto pred enim letom, ko je znašala 411 milijard dolarjev oziroma 383 milijard evrov, narasla za skoraj 70 milijard evrov.

Ukrajinske oblasti ocenjujejo, da bo država samo letos potrebovala približno 14 milijard evrov za prednostne naloge takojšnje obnove, s posebnim poudarkom na podpori in mobilizaciji zasebnega sektorja ter obnovi stanovanj, prometne in storitvene infrastrukture.

Približno 5,1 milijarde evrov financiranja za letošnje leto je že zagotovljenih, manjka pa še približno 8,9 milijarde, še navaja skupno sporočilo, objavljeno na spletni strani Evropske komisije.

Profimedia

"Ukrajina ob podpori mednarodnih partnerjev kljub še vedno trajajoči vojni nadaljuje z izvajanjem programa hitre obnove. Potrebe so se v zadnjem letu še naprej povečevale. Glavni vir za obnovo Ukrajine bi morala biti zaplemba ruskega premoženja, zamrznjenega na Zahodu. Ta proces moramo začeti že letos," je dejal ukrajinski premier Denis Šmigal.

Ocena neposredne škode, ki je bila v Ukrajini povzročena od začetka ruske invazije 24. februarja 2022 do 31. decembra lani, znaša 141,6 milijarde evrov. Največ škode je bilo povzročene na stanovanjskih stavbah, sledita transport in industrija, veliko škode pa je tudi v kmetijstvu in energetskem sektorju.

V trenutni oceni skupnih stroškov obnove in okrevanja v Ukrajini za obdobje desetih let so sicer zajeti ukrepi, ki upoštevajo obnovo države v smeri sodobne, nizkoogljične, vključujoče in podnebno odporne prihodnosti, še navajajo Evropska komisija, Svetovna banka in ZN.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol