1. 5. 2022, 13:52 | Vir: STA

Ukrajina v protinapadu: to jim je uspelo

Profimedia

Ruske oblasti so potrdile nove napade na vzhodu in jugu Ukrajine. Vse več mest je tudi pod ruskim nadzorom. 

"V regiji Zaporožje so bili uničeni protiletalski raketni sistemi S-300, v regiji Harkov pa sta bila sestreljena dva ukrajinska bombnika Su-24m," je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Potrdil je tudi napad na letališče v črnomorski metropoli Odesi, kjer naj bi bila glede na ruske trditve v obstreljevanju uničena vzletno-pristajalna steza in hangar, v katerem je bilo shranjeno orožje, dobavljeno iz Evrope in ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva je namreč v zadnjih tednih svojo ofenzivo osredotočila zlasti na jug in vzhod Ukrajine, ki sta deloma že pod nadzorom ruskih sil.

Pod ruskim nadzorom je med drugim že nekaj časa tudi mesto Herson, kjer si po mnenju britanskih obveščevalcev ruske oblasti prizadevajo uvesti rubelj kot uradno valuto. S tem naj bi nameravali dolgoročno uveljaviti močan politični in gospodarski vpliv v mestu.

"Trajni nadzor nad Hersonom in njegovimi prometnimi povezavami bo povečal zmožnost Rusije, da okrepi svoje napredovanje proti severu in zahodu, ter izboljšal varnost ruskega nadzora nad Krimom," je navedeno v poročilu, ki ga je objavilo britansko obrambno ministrstvo.

Medtem pa so ukrajinske oblasti sporočile, da so z raketami večkrat napadle Kačji otok v Črnem morju, ki leži približno 35 kilometrov od ukrajinske obale in so ga že konec februarja zavzele ruske sile.

Uničenih naj bi bilo več sistemov zračne obrambe in komunikacijska enota, je sporočilo poveljstvo ukrajinske vojske. Prav tako naj bi bilo v napadih ubitih 42 ruskih vojakov, česar pa zaenkrat še ni mogoče neodvisno preveriti.

Po navedbah Kijeva ima obalni obrambni sistem Neptun, s katerim so obstreljevali otok, rakete z dometom do 280 kilometrov. Sredi aprila naj bi bila s temi raketami potopljena tudi ruska bojna ladja Moskva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol