11. 4. 2022, 15:26 | Vir: STA

Najbolj oblegano ukrajinsko mesto v resnih težavah, vojaki svarijo pred VELIKO nevarnostjo

Profimedia

"To pomeni smrt za nekatere od nas in ujetništvo za preostale," so sporočili pripadniki 36. mornariške brigade.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru južnokorejskemu parlamentu dejal, da so "ruske sile do tal požgale Mariupolj" in da je tam po njegovem prepričanju umrlo več deset tisoč ljudi, poroča britanski BBC. Ukrajinski vojaki medtem svarijo, da bo verjetno potekala še zadnja bitka za to oblegano mesto ob Azovskem morju.

Profimedia

Ukrajinski predsednik je v video nagovoru pred južnokorejskim parlamentom predstavil uničenje v Mariupolju, ki je že več tednov tarča grozljivega obleganja in je od 17. marca popolnoma odrezano od območij pod nadzorom Ukrajine.

Ukrajincem zmanjkuje streliva

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na izjave ukrajinskih vojakov, ujetih v mestu, je padec Mariupolja zdaj res le še vprašanje časa, saj jim zmanjkuje streliva. Ukrajinska vojska se tako pripravlja na "zadnjo bitko", poroča AFP.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

"Verjetno bo še zadnja bitka, saj nam streliva zmanjkuje. To pomeni smrt za nekatere od nas in ujetništvo za preostale," so sporočili pripadniki 36. mornariške brigade, ki pristanišče branijo 47 dni in so po lastnih navedbah naredili "vse, kar je mogoče in nemogoče", da bi ohranili nadzor nad mestom.

Potrebujejo pomoč iz tujine

Zelenski je sicer v 15-minutnem nagovoru ponovil, da v Ukrajini branijo tudi mir v drugih državah, Ukrajina pa da bo lahko zaščitila svoje državljane le, če hitro dobi vojaško pomoč iz tujine.

Obrambno ministrstvo Južne Koreje je v odzivu na govor ukrajinskega predsednika sicer sporočilo, da je Ukrajini poslalo zaščitno vojaško opremo v vrednosti več kot pol milijona evrov. V paketu pa ni orožja, saj si po navedbah ministrstva za obrambo Južna Koreja zaradi svojega varnostnega položaja tega ne more privoščiti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ