21. 4. 2022, 09:56 | Vir: STA

Ukrajinska delegacija: "Pripravljeni smo se pogajati"

Profimedia

Kljub nevarnim razmeram so ukrajinski pogajalci pripravljeni na dialog z ruskimi silami vzpostaviti na vsak način. Tudi, če to pomeni odhod v Rusijo. 

Predstavnika ukrajinske pogajalske delegacije sta pripravljena oditi v oblegano mesto Mariupolj na pogajanja o evakuaciji ljudi, je sporočil svetovalec predsednika David Arahamija

"Mihajlo Podoljak in jaz sva pripravljena priti v Mariupolj na pogovore z rusko stranjo o evakuaciji naših vojaških sil in civilistov," je na Telegramu sporočil Arahamija.

V pogovoru z branitelji mesta se je namreč pojavil predlog za pogajanja glede evakuacije vojakov, je pojasnil Arahamija. "Kar se tiče nas, smo pripravljeni priti na takšna pogajanja takoj, ko dobimo potrditev ruske strani," je dodal.

Tekom tedna je namreč propadel poskus evakuacije ljudi iz Mariupolja. Čeprav so na pot nameravali poslati okoli 90 avtobusov, je uspelo pot opraviti le štirim. "Štirim evakuacijskim avtobusom je uspelo včeraj zapustiti mesto po humanitarnem koridorju," je povedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Danes nameravajo nadaljevati poskus evakuacije žensk, otrok in starejših, je dodala. 

Ruske sile že tedne oblegajo Mariupolj in mesto je večinoma uničeno. Po informacijah ruskih oblasti se je okoli 2500 ukrajinskih sil in 400 tujih borcev zateklo v jeklarno Azovstal. Po podatkih ukrajinskih strani pa je v tovarni tudi okoli 1000 civilistov.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je sicer na Telegramu sporočil, da bodo zagotovo zavzeli tudi jeklarno. "Danes pred ali po kosilu bo Azovstal v celoti pod nadzorom ruskih sil," je napovedal. Ukrajinske sile imajo še dopoldne čas, da se predajo, je dodal.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec