R.S. | 4. 8. 2022, 21:09 | Vir: STA

"Ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo."

Profimedia

Ukrajinske sile naj bi uporabile bolnišnice za vojaška oporišča, na 22 lokacijah pa naj bi v ta namen uporabili šole.

Ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, je v poročilu zapisala nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev poročilo ostro zavrnil.

"Ugotovili smo, da ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo s svojim delovanjem na naseljenih območjih," je dejala generalna sekretarka Amnestyja Agnes Callamard.

Profimedia

Ob tem so pri organizaciji našteli več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu. "Čeprav je ukrajinska vojska v obrambnem položaju, to ne pomeni, da ji ni treba spoštovati mednarodnega humanitarnega prava," je dodala Callamardova.

Uporabili tudi šole in bolnišnice

Naseljena območja, kjer so bili nameščeni ukrajinski vojaki, so bila več kilometrov oddaljena od frontne črte, na voljo pa so bile "izvedljive alternative", ki ne bi ogrožale civilistov, piše v poročilu organizacije. Njeni raziskovalci naj bi bili večkrat priče temu, da so ukrajinske sile uporabile bolnišnice za vojaška oporišča, na 22 lokacijah pa naj bi v ta namen uporabili šole.

"Nimamo vpliva na to, kaj počne vojska, vendar kljub temu plačujemo ceno," so v poročilu citirali enega od prebivalcev omenjenih naseljenih območij.

Profimedia

Vendar pa so pri organizaciji ob tem opozorili, da taktike ukrajinskih branilcev "nikakor ne upravičujejo neselektivnih ruskih napadov". Po njihovi oceni namreč nekateri ruski vojni zločini, tudi v mestu Harkov, niso bili povezani s to taktiko ukrajinskih sil.

Kijev je medtem poročilo organizacije Amnesty International ostro zavrnil in dejal, da je povezana s kremeljskimi propagandisti. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obtožbe na račun ukrajinskih sil označil za nepoštene in pristranske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord