18. 4. 2022, 16:40 | Vir: STA

Ukrajinci še vedno na begu pred vojno: med njimi prevladujejo ženske in otroci

Profimedia

Ukrajinska begunska kriza je ena najhitreje rastočih kriz zaradi razseljenosti in humanitarnosti doslej. Vsak dan znova pobegne več tisoč ljudi. Koliko jih je po zadnjih podatkih doslej zapustilo vojne razmere?

Več kot 4,9 milijona Ukrajincev je po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja zapustilo svojo državo, so objavili Združeni narodi. Hkrati so opozorili na tveganje za izkoriščanja žensk in otrok beguncev. Poljski obmejni organi pa so v nedeljo ponovno zabeležili več ljudi, ki so vstopili v Ukrajino kot jo zapustili.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočil, da je od začetka ruskega napada na Ukrajino to državo zapustilo 4.934.415 Ukrajincev, kar je 65.396 več kot v nedeljo.

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov tistih, ki so zapustili Ukrajino. Za moške, stare od 18 do 60 let, velja obveznost vojaškega vpoklica in države ne smejo zapustiti. Zaradi vojne v Ukrajini sta skoraj dve tretjini vseh ukrajinskih otrok bili prisiljeni zapustiti svoje domove, vključno s tistimi, ki so notranje razseljeni.

Mednarodna organizacija ZN za migracije (IOM) je hkrati objavila, da se je skoraj 215.000 državljanov tretjih držav - večinoma študentov in delavcev migrantov - prav tako zateklo v sosednje države Ukrajine, kar pomeni, da je od začetka vojne Ukrajino zapustilo več kot pet milijonov ljudi, notranje razseljenih pa je kar 7,1 milijona ljudi.

Ukrajinska begunska kriza je ena najhitreje rastočih kriz zaradi razseljenosti in humanitarnih kriz doslej. 

Podatki UNHCR kažejo, da je februarja pobegnilo skoraj 645.000 Ukrajincev, marca skoraj 3,4 milijona, ta mesec pa je Ukrajino doslej zapustilo skoraj 900.000 Ukrajincev.

Po navedbah poljskih oblasti je bila večina tistih, ki so se vrnili v Ukrajino, ukrajinskih državljanov. Ti večinoma potujejo na območja, ki jih je ukrajinska vojska ponovno zavzela. Uradnih podatkov o tem, koliko ukrajinskih beguncev je ostalo na Poljskem in koliko jih je odpotovalo v druge države EU, ni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.