28. 4. 2022, 15:05 | Vir: STA

Ukrajinski pogajalec: "Pravico imamo napasti ruske vojaške cilje"

Profimedia

Po že več kot tri mesece trajajoči vojni med Rusijo in Ukrajino slednja še ni rekla zadnje besede.

Ukrajinske oblasti so izjavile, da ima Kijev pravico napasti ruske vojaške cilje, s čimer so namignili na neposredne napade na objekte na ruskem ozemlju. 

"Ukrajina se bo branila na vse možne načine, vključno z napadi na skladišča in baze ubijalske Rusije," je na Twitterju zapisal pomočnik ukrajinskega predsednika in pogajalec Mihajlo Podoljak.

Pri tem se je skliceval na izjave ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, ki je dejal, da se mora Ukrajina sama odločiti, ali bo napadla vojaške objekte v Rusiji. Tudi britanska vlada je že pokazala razumevanje za tovrstne napade, ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je ZDA zaprosilo za brezpilotna bojna letala tipa MQ-1C Gray Eagle.

Podoljak je ob tem pohvalil odločitev nemškega bundestaga, ki je odobril dobavo težkega orožja Ukrajini. "Enotnost bundestaga je impresivna. To glasovanje se bo zapisalo v zgodovino kot eden zadnjih žebljev v krsto ruskega lobiranja v Evropi in vrnitev nemškega vodstva," je še dodal.

V zadnjem času se je pojavilo tudi več poročil o požarih v ruskih skladiščih goriva ob meji z Ukrajino, pri čemer ni bilo jasno, ali je šlo za nesreče, sabotaže ali ukrajinske napade. Vlada v Kijevu še ni pojasnila, ali je odgovorna za požare.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol