D. D. | 3. 8. 2023, 07:51

Rekordno dolgo življenje: umrl je človek, ki je trdil, da je najstarejši na svetu, toda ...

Posnetek zaslona/Twitter/BoreCure

V tistem času je bila praksa, da so otroka prijavili veliko pozneje po rojstvu, zato se poraja dvom o njegovi dejanski starosti. 

Jose Paulino Gomes je v petek umrl v starosti 127 let, jutri 4. avgusta pa bi jih dopolnil 128, poročajo brazilski mediji. Čeprav dokumenti iz lokalnega urada pričajo, da se je rodil 4. avgusta 1895 pa mnogi dvomijo v njegovo starost, zato rekord ni bil nikoli uradno potrjen.

Papirji pri lokalnem uradu potrdili odstopanja

Starost Gomesa vzbuja dvom predvsem zato, ker o njegovi letnici rojstva priča le poročni list, na katerem je zapisan ta datum rojstva, medtem ko rojstnega lista nima. "Glede na zapise se je poročil pri 22 letih. To torej pomeni, da se je dejansko rodil pred letom 1900. V tistem času so se moški zelo redko poročali pri 17 letih," je dejal Willyan Jose Rodrigues de Souza, pravni svetovalec urada Cartorio Silva.

Da je bil moški star več kot 100 let, je prepričana tudi njegova družina. "Zagotovo je bil star čez 100 let, vsaj 110," je za tuje medije dejala njegova vnukinja Eliane Ferreira. Ker je družina dvomila o njegovi starosti, so pri lokalnem uradu preverili papirje, ki so potrdili nekaj odstopanj, poroča New York Post. "Tukaj na podeželju so ljudi običajno registrirali, ko so bili starejši. Obstaja nekaj primerov z napačno dokumentacijo. Vendar ti dokumenti kažejo nižjo starost od tistih, ki jih je imel on," je pojasnila Gomesova vnukinja in dodala, da še čakajo, kaj bo pisalo v mrliškem listu.

Če torej datum rojstva drži, je umrl natanko teden dni pred svojim 128. rojstnim dnevom, kar pomeni, da se bo v zgodovino zapisal kot oseba, ki je dočakala najvišjo starost. Uradno za zdaj za najdlje živečo osebo velja Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je bila ob svoji smrti stara 122 let.

Kdo je najstarejša še živeča oseba?

V Guinnessovi knjigi rekordov je trenutno kot najstarejša še živeča oseba zapisana Španka Maria Branyas Morera, rojena 4. marca 1907 v ZDA. 115-letnica je še posebej zanimiva postala med pandemijo covida-19, saj je veljala za najstarejšo osebo, ki je preživela okužbo z virusom Sars-Cov-19. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord