13. 4. 2024, 22:41

Umrla sta najstarejša siamska dvojčka na svetu, ne boste verjeli, kakšno življenje sta živela

Profimedia

Lori in George Schappell, najstarejša siamska dvojčka na svetu, sta umrla v starosti 62 let v bolnišnici Univerze v Pensilvaniji v Philadelphii. Vzrok smrti še ni znan.

Dvojčka, rojena 18. septembra 1961 v Readingu, Pensilvanija, sta bila zraščena pri lobanji, delila pa sta si 30 % možganov in vitalne krvne žile. Njuna zgodba je edinstvena ne le zaradi redke oblike pri siamskih dvojčkih, ampak tudi zaradi njune sposobnosti, da sta živela relativno neodvisni življenji, kljub telesnim omejitvam.

George, ki je imel spino bifido (tj. stanje, pri katerem se otrokova vretenca ne izoblikujejo popolno, zadnji del hrbtenice je nezaraščen), je bil odvisen od invalidskega vozička, Lori pa je skrbela za njegovo mobilnost. Po zaslugi svoje močne volje in medsebojne podpore sta oba razvila bogate osebne interese in karieri. George je postal priznan country pevec, Lori pa uspešna kegljačica.

Profimedia

Bila sta tudi prva istospolna siamska dvojčka, ki sta se identificirala kot različna spola

Posebno poglavje njunega življenja predstavlja leto 2007, ko je George javno razkril svojo transspolnost, s čimer sta postala prva istospolna siamska dvojčka, ki sta se identificirala kot različna spola. Kljub temu, da so ju v otroštvu namestili v zavod za duševno bolne zaradi napačne diagnoze, sta pozneje oba diplomirala na tehničnem inštitutu Hiram G. Andrews in delala v bolnišnici v Readingu.

Lori in George sta se preselila v dvosobno stanovanje, kjer sta imela vsak svojo sobo, a sta sobi izmenično uporabljala, kar je omogočalo občutek zasebnosti kljub fizični povezanosti. Lori je poudarila, da fizična zraščenost ne pomeni, da ne moreta imeti zasebnosti. V svojih izjavah sta dvojčka večkrat zatrdila, da si nikoli nista želela ločitve. "Zakaj bi popravljala nekaj, kar ni pokvarjeno?" je dejal George v dokumentarnem filmu leta 1997, Lori pa je dodala, da ne verjame v ločitev. Njuna življenjska pot je bila polna izzivov, a tudi izjemnih dosežkov, ki so navdihnili mnoge ljudi po vsem svetu. Lori in George Schappell ostajata simbol vztrajnosti in medsebojne ljubezni.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret