K. Ž. | 6. 2. 2024, 17:33

Univerza v primežu nasilja: zaradi verske usmerjenosti brutalno pretepli študenta, vodstvo pa si zatiska oči

Profimedia

Univerza bi morala biti varen prostor, kjer se najpametnejši učijo za nadaljnje življenje. Toda na Svobodni univerzi v Berlinu (FU) že mesece vlada strah. Judovski študentje se ne počutijo več varne.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra so antisemitski incidenti na berlinski univerzi vse pogostejši. V petek pa je prišlo do vrhunca nasilja: propalestinski študent je namreč brutalno pretepel judovskega študenta Lahava Shapiro in ga spravil v bolnišnico.

"Pretepli so me, ker podpiram Izrael"

Shapira se že od terorističnega napada zavzema za boj proti antisemitizmu na omenjeni univerzi, poroča portal Bild. Antisemitski incidenti so namreč vsakodneven pojav, odkar je Hamas 7. oktobra napadel Izrael. Študentje poročajo o grozljivih razmerah.

Profimedia

"Univerza ni varna"

Judovski študentje so želeli v pogovoru z novinarji ostati anonimno, še posebej po brutalnem napadu na Shapiro. Strah, da bi bili sami napadeni, je namreč prevelik. Eden izmed študentov je za Bild povedal, da mora univerza sprejeti potrebne ukrepe za zaščito judovskih študentov. Druga študentka je dejala, da od napada Hamasa komaj še prepozna svojo univerzo. "Sošolci se ne želijo več družiti z mano, saj sem povezana z Izraelom in sem Judinja," je dodala. Zaradi množičnih pozivov k "intifadi" (oznaka za palestinsko vstajo), se je odločila, da študij opravlja od doma.

Propalestinski shod na Svobodni univerzi v Berlinu (FU).

Propalestinski shod na Svobodni univerzi v Berlinu (FU).

Profimedia

Mnogi študentje so tudi izjemno kritični do vodstva, saj ta ne sprejema nobenih ukrepov za zaščito judovskih študentov.

To sicer ni prvič, da je na univerzi prišlo do protijudovskih incidentov. Med drugim se na univerzi večkrat delijo letaki, plakati in nalepke, ki spodbujajo antisemitizem. Na plakatih je tako mogoče videti pozive k intifadi. Prav tako so propalestinski študentje 14. decembra zasedli predavalnico na univerzi. Kritikom Hamasa je bil vstop v predavalnico prepovedan, vodstvo pa ni ukrepalo. Šele po nekaj urah so študentje pod prisilo policije izpraznili predavalnico. Vodstvo je takrat napovedalo prepovedi, a te še danes niso bile uresničene.

Svobodna univerza v Berlinu je sicer šele 4. februarja prvič naslovila dotične dogodke. Kot so zapisali na družbenem omrežju X, so "izjemno užaloščeni. Svobodna univerza v Berlinu se zavzema za odprtost in strpnost ter se distancira od kakršnekoli oblike sovražnega govora in nasilja." Dotičnih primerov nasilja pa medtem niso omenjali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol