8. 6. 2022, 11:46

Upokojeni trgovec diplomiral pri 71 letih

Profimedia

"To, da sem upokojenec, ne pomeni, da moram ležati v kotu in čakati, da umrem," so bile besede novopečenega diplomanta. 

Turški državljan Hasan Unlu iz mesta Antalija se je leta 1974 vpisal na fakulteto, da bi študiral biologijo. Takrat je bil star 28 let. A se je njegovo življenje obrnilo drugače in je naziv diplomirani biolog pridobil šele 43 let kasneje, ko je štel 71 let, piše turška agencija Anadolu Agency

Profimedia

Življenje se je obrnilo drugače, a želja je ostala

Unlu je bil leta 1974 zaposlen na Ministrstvu za zdravje Republike Turčije, ko je opravil sprejemni izpit in bil sprejet na Oddelek za biologijo na univerzi Hacettepe v Ankari. Vendar se mu nazadnje ni uspelo preseliti v prestolnico, saj je bil zaposlen v drugem mestu. Študija tako nazadnje ni dokončal. 

Vmes je zamenjal službo in se začel ukvarjati s trgovanjem. Tako so minila desetletja, ki pa njegove želje po izobrazbi niso zmanjšala. Nazadnje se je vendarle odločil in študij nadaljeval na Univerzi Akdeniz v Antaliji. To je bilo pred štirimi leti. Nedavno je tudi zelo uspešno diplomiral.

Profimedia

Se bo vpisal na podiplomski študij?

Ob diplomi je Unlu opisal, kako je biti študent pri tako častitljivih letih. Po njegovih besedah so študentski kolegi najprej mislili, da je na fakulteti profesor. 

Novopečeni diplomant si sedaj želi, da bi se naučil tujega jezika in se vpisal še na podiplomski študij. Kot pravi, so ga pogosto spraševali, zakaj pri svojih letih sploh študira, da naj raje doma počiva. On pa jim je odgovarjal, da izobrazba ne pozna starosti. "To, da sem upokojenec, ne pomeni, da moram ležati v kotu in čakati, da umrem," je povedal.

Dodal je tudi, da se je njegova mama naučila brati pri 55 letih, ravno tako pa je kot nekoliko starejši diplomiral njegov stric, ki je končal študij književnosti. Zato meni, da ima njegova družina do izobraževanja poseben odnos. 

Profimedia

Dekan fakultete pričakuje, da bo študij nadaljeval

Prof. dr. Ahmet Aksoj, dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko, kjer je doštudiral Hasan Unlu, je dejal, da se spomni dneva, ko se je nadebudni študent vpisal na fakulteto. Opisal ga je kot pridnega in delavnega študenta in izrazil pričakovnje, da bo šolanje nadaljeval na podiplomskem študiju. 

O Unluju je spregovoril tudi študent oddelka, 22-letni Nezir Cakmak, ki poudarja, da je bil upokojenec zelo uspešen študent, hkrati pa tudi nekakšna gonilna sila za veliko študentov tega odelka. Kot pravi, jim je izkušeni Unlu pri marsikateri stvari dajal koristne napodke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord