R. K. | 30. 5. 2023, 07:03 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič spet v tujino: poglejte, kaj bo v tej oddaljeni državi počela

Profimedia/fotomontaža

Predsednica državnega zbora je že pred tem obiskala tiste, ki bi lahko Sloveniji pomagali pri pomembni kandidaturi.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo danes začela dvodnevni uradni obisk v Armeniji, kjer se bo srečala z najvišjimi predstavniki te zakavkaške republike. Pogovori bodo med drugim tekli o razvoju bilateralnih odnosov in aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih, kot tudi o slovenski kandidaturi za sedež nestalne članice v Varnostnem svetu ZN.

Borut Živulovič/Bobo

Srečala se bo z najvišjimi političnimi predstavniki

Klakočar Zupančičeva se bo v Armeniji mudila na vabilo predsednika tamkajšnjega parlamenta Alena Simonjana. V njeni delegaciji bo predsednik parlamentarne skupine prijateljstva z Armenijo Dean Premik, so sporočili iz državnega zbora.

Predsednico DZ z delegacijo bo danes sprejel gostitelj, v nadaljevanju obiska pa se bo srečala s predsednikom in premierjem Armenije, Vahagnom Hačaturjanom oziroma Nikolom Pašinjanom. Sprejel jo bo tudi zunanji minister Ararat Mirzojan.

Profimedia

Med obiskom se bo Klakočar Zupančičeva srečala še s skupino armenskih otrok, žrtev oboroženega konflikta v Gorskem Karabahu, ki so bili na psihosocialni rehabilitaciji v Sloveniji.

Govora tudi o podpori Sloveniji v Varnostnem svetu

Obisk predstavlja priložnost za izmenjavo pogledov in mnenj o razvoju bilateralnih odnosov, s poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju, so še zapisali v sporočilu za javnost državnega zbora.

Pogovori bodo predvidoma tekli tudi o sodelovanju med EU in Armenijo ter drugih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih, med drugim tudi o slovenski kandidaturi za sedež nestalne članice v VS ZN in podpori nadaljnji implementaciji humanitarnega projekta pomoči za žrtve iz Gorskega Karabaha, večinsko armenske pokrajine znotraj meja sosednjega Azerbajdžana.

Profimedia

Pasivna vloga Rusije

Državi s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona od vojne leta 2020 neuspešno iščeta trajno rešitev več desetletij trajajočega konflikta, v tem času pa je armenski voditelj Pašinjan večkrat izrazil nezadovoljstvo nad pasivno vlogo Rusije, ki sicer velja za zaveznico Erevana.

Armenija je za zdaj tudi članica Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), zavezništva šestih republik nekdanje Sovjetske zveze, vključno z Rusijo in Belorusijo, konkurentko Slovenije za mesto v VS ZN.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.