M. P. | 27. 4. 2022, 16:45 | Vir: STA

Se lahko prekinitev dobave plina zgodi tudi Sloveniji?

Thierry Monasse/STA

Potem ko je Rusija zaustavila dobavo plina dvema evropskima članicama, se je oglasila predsednica Evropske komisije. 

Plačevanje ruskega plina v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje sankcij EU proti Rusiji, je v odzivu na ustavitev dobav Gazpromovega plina Poljski in Bolgariji povedala Ursula von der Leyen

Von der Leynova je ob tem napovedala tudi takojšen, enoten in usklajen odziv EU na rusko ustavitev dobav.

"Podjetja ne smejo pristati na ruske zahteve"

"Plačevanje v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje naših sankcij," je bila jasna. Pojasnila je, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih. Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo pristati na ruske zahteve. "To bi predstavljalo kršitev sankcij in s tem veliko tveganje za podjetja," je poudarila.

Sestanek članic EU

"Gazpromova ustavitev dobav plina je nova provokacija s strani Kremlja. A ni presenečenje, da Kremelj uporablja fosilna goriva, da bi nas izsiljeval. Evropska komisija se je na to pripravljala v sodelovanju z državami članicami in mednarodnimi partnerji. Naš odgovor bo takojšen, enoten in usklajen," je poudarila.

Sledilo bo tudi srečanje energetskih ministrov EU

Zatrdila je, da bodo zagotovili, da bo imela ustavitev dobave plina najmanjši možen vpliv na evropske potrošnike. Danes so se članice že sestale v usklajevalni skupini glede dobav plina. Predsednica komisije je ob tem pozdravila načrt francoskega predsedstva EU, da čim prej skliče zasedanje ministrov EU, pristojnih za energetiko. Po njenih besedah Poljska in Bolgarija že prejemata plin od svojih sosed v EU, kar kaže na veliko solidarnost med njimi.

Von der Leynova je obenem napovedala nadaljnje zagotavljanje zadostnih dobav in zalog plina na srednji rok. K temu bo pripomogel tudi akcijski načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriv pred letom 2030. Ta načrt, ki ga bo komisija predstavila sredi maja, pa bo na dolgi rok prispeval k zanesljivejši in varnejši dobavi energije.

Bi moralo skrbeti tudi Slovenijo?

Dobave zemeljskega plina po pogodbi, ki jo ima družba Geoplin sklenjeno z rusko energetsko družbo Gazprom, tečejo v Slovenijo skladno z nominacijami, so potrdili na Geoplinu. Ruski plin medtem še naprej teče v Avstrijo, od koder Slovenija uvaža precejšen delež zemeljskega plina, so še pojasnili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol