17. 8. 2023, 10:44 | Vir: STA

Drzna tatvina: uslužbenec muzeja ukradel izjemno dragocene predmete

Profimedia

Proti uslužbencu so sprožili pravni postopek.

V Britanskem muzeju so odpustili člana osebja, potem ko so ugotovili, da so predmeti iz muzejske zbirke pogrešani, ukradeni ali poškodovani. O tem so obvestili tudi policijo. Med predmeti, ki jih pogrešajo, so zlat nakit ter dragulji iz poldragih kamnov in stekla iz obdobja od 15. stoletja pred našim štetjem do 19. stoletja.

"To je zelo nenavaden incident," je izjavil Hartwig Fischer, direktor muzeja v središču Londona, ki je znan po tem, da v svoji zbirki hrani artefakte, kot sta kamen iz Rosette in Partenonski marmor.

"Varovanje vseh predmetov v naši oskrbi jemljemo zelo resno," je dejal in se v imenu muzeja opravičil za incident.

Iz muzeja so še sporočili, da bodo proti uslužbencu sprožili pravni postopek, obenem poteka preiskava, ki jo vodi enota za gospodarski kriminal pri londonski policiji.

Kot so še pojasnili, gre večinoma za majhne dele, ki jih hranijo v skladišču in pripadajo eni od muzejskih zbirk. Nobeden od njih v zadnjem času ni bil javno razstavljen, hranili pa so jih predvsem v akademske in raziskovalne namene.

Pojasnil je tudi, da so po tem incidentu poostrili varnost ter povabili zunanje strokovnjake, da bi jim pomagali sestaviti dokončno poročilo o tem, kaj je bilo pogrešano, poškodovano ali ukradeno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord