25. 1. 2024, 09:50 | Vir: STA

Ameriškega morilca bodo kot prvega usmrtili z dušikom (mnogi menijo, da je to preveč kruto)

Profimedia

Pred dvema letoma so ga želeli usmrtiti z injekcijo, vendar mu zaporniško osebje ni moglo vstaviti infuzije v žilo.

Ameriško vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da ne bo ustavilo načrtovane usmrtitve Kennetha Eugena Smitha z dušikovim plinom v zvezni državi Alabama. Pomisleki obrambe in opozorila Združenih narodov, da bi prva uporaba te nepreverjene metode lahko pomenila kruto kaznovanje, niso zalegla. Smitha naj bi tako danes usmrtili v zaporu Holman.

Tako ZN kot organizacija za človekove pravice Amnesty International so ameriške oblasti opozorili, da bi uporaba nove in nepreverjene usmrtitve z dušikom lahko pomenila mučenje in kruto kaznovanje. Pozvali so jih, naj Smithovo usmrtitev prekličejo in naj se v prihodnje vzdržijo vseh drugih usmrtitev na ta način.

Profimedia

Smithovi odvetniki so na sodišču v Alabami pred tem dokazali teoretično tveganje bolečine in trpljenja obsojenca med usmrtitvijo, vendar je sodnik Austin Huffaker njihove argumente zavrnil. Kot je dejal, namreč to tveganje ne pomeni ustavne kršitve, poleg tega pa da 58-letnemu Smithu, ki je leta 1988 s sostorilcem umoril ženo pridigarja, ni bila zagotovljena neboleča smrt.

Usmrtitev z dušikom

Pomisleke sta v sredo zavrnili tudi vrhovno, nato pa še pritožbeno sodišče. Slednje ni moglo dokazati, da bi to pomenilo neobičajno in kruto kaznovanje, piše v sodbi. Smitha bodo tako danes usmrtili v zaporu Holam v kraju Atmore v Alabami. Za izvršitev kazni imajo na voljo 30-urno časovno okno, ki se je začelo ob 7. uri po srednjeevropskem času, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri usmrtitvi z dušikom obsojencu na obraz nadenejo masko, preko katere namesto zraka vdihuje dušik, dokler ne umre. ZN so minuli teden izrazili zaskrbljenost, ker so to metodo nedavno odobrili tudi v zveznih državah Misisipi in Oklahoma. Vendar pa bo Alabama prva, ki bo tovrstno usmrtitev tudi izvedla.

Tudi Smitha so hoteli leta 2022 usmrtiti z injekcijo, vendar mu zaporniško osebje ni moglo vstaviti infuzije v žilo. Potem ko je več ur ležal na mizi za usmrtitev, so ga odpeljali nazaj v celico. Lani so sicer v ZDA izvedli 24 usmrtitev, vse s smrtonosno injekcijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol