K. Ž. | 31. 1. 2024, 16:01

Le pazite, kaj objavljate: zdaj bodo tudi davčni uradniki pregledovali vaša družbena omrežja (ne kažite ničesar, česar nočete izgubiti)

Profimedia

Kdor bo na spletu preveč pokazal, ga bo hitro lahko obiskal davčni urad.

Italija želi implementirati nov načrt, kjer bi uporabili podatke o življenjskem standardu, ki jih na družbenih omrežjih objavljajo samostojni podjetniki in podjetniki. Tako želijo namreč ujeti davčne utajevalce, je naznanil namestnik ministra za gospodarstvo Maurizio Leo. Utajo davkov je še opisal kot vrsto terorizma, poroča avstrijski portal oe24.

V nagovoru parlamenta je Leo dejal, da vlada dela na sistemu, ki bi uporabljal podatke iz družbenih omrežij, kot je Facebook, za izboljšane iskanja davkoplačevalcev, ki niso poravnali dolga državi. "Začeli smo pogajanja z italijanskim organom za varstvo podatkov in pripravljeni so sodelovati, dokler varstvo osebnih podatkov ne bo ogroženo. Dotično sodelovanje je absolutno temeljno," je še pojasnil.

"Utaja davkov je veliko breme za družbo, tako kot terorizem, in vsi moramo sodelovati." Ta mesec objavljeni podatki ministrstva za finance kažejo, da je ocenjeni znesek izgubljenih davkov in socialnih prispevkov padel s 107,8 milijarde evrov v letu 2016 na skoraj 83,6 milijarde evrov v letu 2021. Vlada premierke Giorgie Meloni je bila v zadnjem času deležna več očitkov, da v boju proti utajevalcem davkov ni tako ostra kot njeni predhodniki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol