28. 4. 2022, 21:40

Med obiskom generalnega sekretarja Združenih narodov odjeknili eksploziji

Profimedia

Antonio Guterres je vojno v Ukrajini označil za zlo in absurdno ter Rusijo tudi pozval k sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obiskal Ukrajino in se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pogovarjal o ruskih kršitvah človekovih pravic in evakuacijah civilistov iz Mariupolja.

Iz urada Zelenskega so sporočili, da je bilo središče Kijeva ravno v času Guterresevega obiska tarča raketnega napada, saj sta v Kijevu v središču mesta odjeknili dve eksploziji. Kijevski mestni svet je za eksploziji že obtožil Rusijo. Podatkov o žrtvah zaenkrat ni, vendar je tesni sodelavec vodje ZN sporočil, da je Guterreseva delegacija na varnem.

Posnetek eksplozije v Kijevu.

Poteka "intenzivna razprava" glede morebitne evakuacije ljudi iz Mariupolja

Industrijsko območje okrog jeklarne Azovstal, kjer naj bi zatočišče skupaj z ukrajinskimi vojaki našlo tudi neznano število civilistov, je še zadnje območje pod ukrajinskim nadzorom v Mariupolju. Po navedbah ukrajinskih oblasti je jeklarna v minulih dneh redna tarča napadov ruske vojske, kar pa v Moskvi zanikajo.

Zelenski je pozval tudi k obsežnejši humanitarni pomoči Ukrajini in dodal, da je Guterresa pozval, naj sprejme ukrepe za preprečitev domnevnih prisilnih deportacij ukrajinskih civilistov v Rusijo.

Guterres je pred obiskom Ukrajine v torek že obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ker je najprej obiskal Moskvo, je generalni sekretar ZN bil deležen tudi kritik iz Kijeva. Zelenski je izjavil, da "ne vidi nobene pravičnosti in logike" v tem, da je Guterres najprej odpotoval v Rusijo.

Tako sta se pred dnevi s Putinom sestala v Moskvi.

Guterres si je pred srečanjem z Zelenskim že ogledal več krajev v bližini Kijeva, kjer naj bi ruske sile med zasedbo pobile številne civiliste. Ob obisku mesta Borodjanka je generalni sekretar ZN vojno označil za zlo in absurdno, v prisotnosti Zelenskega pa je ponovil svoje prepričanje, da gre pri ruski invaziji za kršitev ustanovne listine ZN.

Združeni narodi si še naprej prizadevajo za popolno prekinitev ognja. Humanitarna pomoč ZN v obliki hrane in živil je dosegla že več kot dva milijona Ukrajincev. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord