1. 6. 2022, 07:26 | Vir: STA

Uvalde: v naslednjih dneh se bodo poslovili od žrtev strelskega pohoda

Profimedia

Ljudje žalujejo in si želijo sprememb v zakonodaji.

V teksaškem mestu Uvalde so se v torek začeli pogrebi 19 otrok in dveh učiteljic, ki jih je 24. maja med napadom na osnovno šolo Robb ubil 18-letnik. Pogrebi se bodo vrstili do 15. junija. Napadalca so policisti ustrelili, vendar šele uro in pol po začetku napada in šef policije šolskega okrožja Pete Arredondo se je znašel pod plazom kritik.

Vsi so bili žrtve Salvadorja Ramosa, ki je najprej doma ustrelil babico, se odpeljal proti šoli, vstopil vanjo in začel ubijati. Tudi več kot teden dni po napadu vse podrobnosti še niso znane. Potrjeno je, da je skupina 12 policistov skoraj uro čakala pred učilnico, v kateri je bil morilec.

V znak žalovanja so zastave spustili na polovico droga.

V znak žalovanja so zastave spustili na polovico droga.

Profimedia

Usodnega dne je bil poveljnik vseh policijskih sil na terenu pred šolo Arredondo, ki je sprejel odločitev proti takojšnjemu policijskemu posredovanju, kar je vodja teksaških policij, direktor ministrstva za javno varnost Steven McCraw v petek označil kot napačno odločitev.

Arredondo naj bi menil, da se je strelec zabarikadiral in ni več nevarnosti, zato da se ne mudi. Vmes pa so prihajali številni klici na pomoč iz šole. Njena vhodna vrata bi morala biti zaklenjena, vendar pa naj bi nekdo vrata le priprl, ko je nosil hrano v poslopje, in morilec je lahko vstopil.

Američani se še vedno nočejo odpovedati orožju

Tragedija ni veliko spremenila. Nekaj dni pozneje so imeli člani Nacionalne orožarske zveze skupščino v Houstonu, kjer so znova potrdili staro vodstvo, ki ognjevito lobira proti vsaki najmanjši zaostritvi orožarske zakonodaje.

V Washingtonu potekajo pogovori med demokrati in republikanci o reformi, vendar je Amerika to v zadnjih 20 letih po podobnih pokolih videla že velikokrat. Republikanci so vedno našli razlog za blokado reforme.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.