2. 6. 2022, 15:37 | Vir: STA

V čast kraljici na nebu uprizorili pravi spektakel. Ste opazili ta detajl?

Profimedia

Na Otoku bo ta konec tedna slavnostno obarvan, saj se odvija veliko praznovanje okroglega jubileja vladanja britanske monarhinje. Poglejte, na kakšen način so se ji poklonili tokrat.

V Londonu se je s tradicionalno vojaško parado začelo slavje ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II., ki bo trajalo še ves konec tedna. Na sončen dan so se v bližini Buckinghamske palače zbrale množice več deset tisoč ljudi z britanskimi zastavicami in fotografijami monarhinje.

Profimedia

Slavje otvorila vojaška parada

Za uvod v parado je kraljičin sin in prestolonaslednik princ Charles izvedel pregled vojakov, ob njem pa sta bila tudi njegov sin, princ William, in sestra, princesa Anne. Po bližnjih ulicah se je nato odvila slavnostna parada, t. i. pozdrav zastavi, s katero že več kot 260 let obeležujejo uradni rojstni dan britanskega monarha.

Na paradi sodeluje več kot 1200 vojakov v uniformah z rdečimi suknjami in prepoznavnimi pokrivali iz medvedjega krzna in več sto glasbenikov iz vojaških orkestrov. Nad Buckinghamsko palačo in zbrano množico bo poletelo še več kot 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Britanci so s preleti letal poskrbeli za pravo pašo za oči, ena formacija je denimo prebarvala nebo v barve angleške zastave, medtem, ko je v drugi 15 letal formiralo števiko 70, ki predstavlja število let vladanja Elizabete II.

Pri svojih letih množico pozdravila z balkona

Slovesnemu dogodku prisostvujejo tudi člani kraljeve družine, vključno s 96-letno kraljico, ki spektakel spremlja iz Buckinghamske palače. Soprogi Charlesa in Williama, Camilla in Kate, sta se po kratki poti ob palači popeljali s kočijo.

Kraljica se je že med parado za kratek čas pojavila na balkonu Buckinghamske palače, kjer se ji je pridružil bratranec, vojvoda kentski. Po preletu letal naj bi se ji tam pridružili še drugi najožji člani družine.

Profimedia

Harryja in Meghan na balkonu ni bilo

Na slavju je tudi Williamov mlajši brat Harry s soprogo Meghan Markle in otrokoma, ki sicer živijo v ZDA, a ker par ne opravlja več kraljevih dolžnosti, naj se po paradi ne bi pojavila na balkonu palače.

Ob zaključku današnjega slavja so iz Hyde Parka in utrdbe Tower of London predvidene častne salve, drevi pa bo po številnih krajih po Združenem kraljestvu in v prestolnicah držav skupnosti Commonwealth v čast kraljici zažarelo več tisoč plamenov.

Kako bo potekal slavnostni vikend?

V petek bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju potekalo zahvalno bogoslužje. V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo, nedelja pa bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi in slavnostnega sprevoda v prestolnici, ki bo oživil ikonične trenutke kraljičinega vladanja.

Birtanska kraljica bo po precvidevanjih preko vikenda prvič spoznala svojo vnukinjo Lily, ki se je Meghan in Harryju rodila lanskega junija. 

Na prestolu dlje kot kdorkoli pred njo

Elizabeta je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik.

Tako kot uradno praznovanje kraljičinega rojstnega dneva, ki je sicer aprila, tudi praznovanje okroglega jubileja poteka junija, ker je takrat na Otoku praviloma lepše vreme.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.