R. K. | 17. 3. 2023, 21:05

V čast prihoda pomladi: za velikansko jed porabijo 15.000 jajc in jo brezplačno razdelijo množici

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Na glavnem trgu francoskega mesteca se enkrat na leto zbere na tisoče ljudi, ki želijo okusiti slavno jed.

V Bessieresu na jugu Francije pomlad tradicionalno pozdravijo s pečenjem gromozanske omlete, za katero morajo streti kar na tisoče jajc. Mešajo jo z velikimi lesenimi kuhalnicami, ki bolj spominjajo na vesla kot na kuhinjske pripomočke. Spečejo pa v ogromni ponvi na odprtem ognju na glavnem mestnem trgu. Pečeno omleto nato brezplačno razdelijo zbrani množici.

Profimedia

Po legendi se je v Bessieresu med svojimi osvajanji nekoč ustavil Napoleon Bonaparte, ki mu je bil okus lokalnih kokošjih jajc tako všeč, da je okoliškim kmetom ukazal, naj zberejo zaloge ter zanj in njegovo vojsko spečejo veliko omleto. Kljub temu pa je mestna tradicija peke omlete na način, kot to počnejo danes, veliko mlajša. Z njo so začeli na velikonočni ponedeljek leta 1973.

Bratovščina velikanske omlete

Od takrat so peko vsako leto ponovili. Postala je glavna atrakcija večdnevnega spomladanskega festivala, katerega del so tudi glasbene in plesne točke ter parade. Sprva so omleto pekli le z nekaj tisoč jajci, a z leti je potreba po sestavinah močo narasla, saj je bilo lačnih ust obiskovalcev, ki so festival obiskali, vsako leto več. Danes tako za pripravo velikanske omlete porabijo že 15.000 jajc.

Organizacija, ki pripravlja dogodek, je znana tudi kot Bratovščina velikanske omlete. Njeni člani svoje poslanstvo jemljejo zelo resno. Delo opravljajo prostovoljno, zato omleto pripravijo in postrežejo, ne da bi prejeli plačilo, piše Dnevnik.hr. Letos bodo omleto pekli na velikonočni ponedeljek 9. aprila. Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani festivala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.