6. 2. 2024, 08:44 | Vir: STA

V državi, kjer bodo kmalu praznovali novo leto, težave z nenavadno močnim sneženjem

Profimedia

Zimsko vreme je prizadelo tudi železniški in letalski promet.

Na Kitajskem, kjer bodo od sobote do konca prihodnjega tedna praznovali novo leto in prihod pomladi, imajo v predprazničnih dneh težave z vremenom. Zaradi nenavadno močnega sneženja in mraza so v osrednji Kitajski odpovedali številne polete in vlake. Nastali so tudi številni prometni zastoji, ki so že sicer stalnica v tem delu leta.

Zaradi obilnega sneženja je v osrednjem delu Kitajske zaprtih več avtocest, nekateri vozniki so v snežnih zametih obtičali tudi do deset ur, je poročala državna televizija. Zimsko vreme je prizadelo tudi železniški in letalski promet. V Wuhanu je bilo odpovedanih več deset vlakov, začasno so zaprli letališče.

Profimedia

Še posebej so prizadete province Henan, Hubei in Hunan v osrednjem delu države, kjer je v ponedeljek ena oseba umrla, ko se je pod težo snega zrušila streha tržnice v mestu Yiyang, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Več ljudi je bilo tudi ranjenih.

Profimedia

Meteorologi za prihodnje dni napovedujejo nadaljnje sneženje, medtem ko je Kitajska v pričakovanju prazničnega tedna. Kitajci po vsem svetu se namreč pripravljajo na leto zmaja, ki bo po lunarnem koledarju nastopilo v soboto in bo trajalo do 28. januarja 2025.

Kitajci bodo imeli ob enem najpomembnejših praznikov do konca prihodnjega tedna osem dela prostih dni, oblasti pa pričakujejo, da bodo v tem času letos opravili rekordno število poti, potem ko so bila v zadnjih letih potovanja zaradi politike ničelne tolerance do covida-19 močno omejena.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol