J. Z. | 22. 7. 2022, 09:40

Hrvati še naprej norijo ob pobesnelih turistih: čaka vas visoka kazen, če ne boste spoštovali njihovih pravil!

Profimedia

Domačinom v enem najbolj obiskanih mest pri sosedih je prekipelo. Ker turisti ne spoštujejo navodil, kako se obnašati na javnih mestih, so se odločili, da bodo ukrepali. 

Hrvaške oblasti so se resneje lotile nadzora nad nespoštovanjem pravil, ki so jih določili pred leti. Sprehod po Dubrovniku namreč ni dovoljen v pomanjkljivih oblačilih. A turisti teh pravil pogosto ne spoštujejo, ignorirajo napise in opozorila na tablah.

V enem najbolj priljubljenih hrvaških letovišč, ki je zaradi bogate zgodovine na Unescovem seznamu kulturne dediščine, se po mestu veliko turistk sprehaja samo v kopalkah, moški pa le v kratkih hlačah.

Strožji nadzor spoštovanja predpisov

Domačinom je zato prekipelo. Na ulice so zato poslali redarje, ki pomanjkljivo oblečene turiste in tudi domačine kaznujejo z več kot 250 evrov kazni. 

Profimedia

Mesto Dubrovnik je že leta 2016 sprejelo sklep, s katerim se je prepovedano sprehajati po starem mestnem jedru v kopalkah ali na kakšen drug način pomanjkljivo oblečeni.

Mnogim domačinom se namreč zdi neokusno, da se turisti po mestnem jedru sprehajajo v kopalkah ali pa brez majic. Če v muzeje in cerkve ne smejo brez majic, so sklenili, da je tudi njihovo staro zgodovinsko mestno jedro svojevrsten muzej, v katerem je treba biti primerno oblečen. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.