15. 10. 2023, 16:16 | Vir: STA

V Gazi razseljenih milijon ljudi, Netanjahu napovedal popolno uničenje Hamasa

Profimedia

Številka se bo verjetno še povečala, saj ljudje še naprej zapuščajo svoje domove. 

Na območju Gaze je zaradi vojne, ki je izbruhnila po krvavem napadu Hamasa na Izrael, razseljenih približno milijon ljudi, je sporočila Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA). Ta številka se bo verjetno še povečala, saj ljudje še naprej zapuščajo svoje domove, je opozorila predstavnica agencije Juliette Touma.

V prvih sedmih dneh vojne med islamističnim gibanjem Hamas, ki je na oblasti v Gazi, in Izraelom je bilo razseljenih milijon ljudi, je opozorila Touma. Izrael, ki načrtuje kopensko ofenzivo na Gazo, je v petek pozval prebivalce obleganega severnega dela palestinskega ozemlja - približno 1,1 milijona ljudi od skupno 2,4 milijona prebivalcev -, naj se umaknejo na jug Gaze.

Profimedia

Izraelske oblasti napovedujejo, da bodo z napadom na sever območja Gaze uničile tamkajšnje operativno središče islamističnega gibanja Hamas. Po zadnjih podatkih izraelskih oblasti je bilo v napadu Hamasa na Izrael ubitih več kot 1300 ljudi, Hamasovi borci pa so zajeli tudi 126 talcev. V izraelskih napadih je na območju Gaze umrlo že več kot 2.300 ljudi.

Napovedal popolno uničenje Hamasa

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na prvi seji vlade narodne enotnosti napovedal popolno uničenje Hamasa. Netanjahu je po sestanku v Tel Avivu, kjer so se zaradi groženj raketnih napadov danes znova oglasili alarmi, dejal, da vlada narodne enotnosti pošilja jasno sporočilu "Hamasu, narodu in svetu." 

Profimedia

Po poročanju časnika Times of Israel je Netanjahu po sestanku dejal, da se pred napovedano kopensko ofenzivo "zavedajo razsežnosti naloge in da so pripravljeni ukrepati v vsakem trenutku, da iztrebijo krvave pošasti, ki so se dvignile proti Izraelu". Prvo zasedanje krizne vlade narodne enotnosti so začeli z minuto molka v spomin na 1300 žrtev napada Hamasa v Izraelu.

V kabinetu za izredne razmere sodelujejo predsednik vlade Netanjahu, obrambni minister Joav Galant in opozicijski voditelj Beni Ganc, s kabinetom pa bosta sodelovala še dva zunanja opazovalca. Netanjahu je po Hamasovem napadu prejšnjo soboto k sodelovanju v vladi narodne enotnosti poleg Ganca sicer povabil tudi drugega opozicijskega voditelja Jairja Lapida, ki pa se krizni vladi ni pridružil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol