21. 11. 2023, 15:06 | Vir: STA

V Gazi vse večja nevarnost množičnega izbruha bolezni (posledice bodo smrtonosne)

Profimedia

Unicef svari pred množičnim izbruhom bolezni v Gazi.

V Gazi je vse večja nevarnost množičnega izbruha bolezni, kar bo imelo smrtonosne posledice, je posvaril govorec Sklada ZN otroke (Unicef) James Elder. Že sedaj so zabeležili več tisoč primerov noric, driske in bolezni dihal. Ob tem se v Gazi soočajo tudi z resnim pomanjkanjem vode, so sporočili iz Unicef Slovenija.
Na severu Gaze je po ocenah Unicefa še okoli 700.000 ljudi. Številni med njimi težko pridejo do treh litrov vode na dan, medtem ko bi po mednarodnih standardih človek na dan za pitje, kuhanje in higieno potreboval najmanj 15 litrov

Profimedia

Unicef je pozval k dodatni dobavi goriva, potrebno za delovanje naprav za razsoljevanje vode, vodne črpalke in čiščenje odpadnih voda. "Brez zadostnih količin goriva bomo priča propadu sanitarnih storitev. To pomeni širjenje bolezni," je posvaril. Pri tem je opozoril, da se v Gazi poleg pomanjkanja vode soočajo še s fekalnimi odplakami, ki se razlivajo po gosto strnjenih naseljih, pomanjkanjem stranišč, zelo omejena je tudi osebna higiena.

"Nadzor nad gorivom in dostopom do vode je nadzor nad tem, ali bo več tisoč - morda več deset tisoč - otrok preživelo ali umrlo," je Elder prek videopovezave iz Egipta dejal novinarjem v Ženevi. Že sedaj opažajo, da je na mesečni ravni v povprečju skoraj desetkrat več primerov driske pri otrocih, mlajših od pet let, več je tudi primerov garij, uši, noric, kožnih izpuščajev in okužb dihal. Ocenjujejo, da je med okoli 1,7 milijona razseljenimi Palestinci okoli 800.000 mladoletnikov. Elder je spomnil tudi na vsaj 30 otrok med Hamasovimi talci in pozval k njihovi izpustitvi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol