A. B. | 13. 11. 2022, 16:52 | Vir: STA

V Istanbulu odjeknila silovita eksplozija, Erdogan meni, da gre za teroristični napad

Twitter/ Bubble.puffie./posnetek zaslona

Odjeknila je na ulici polni ljudi, poškodovanih je več kot 30 ljudi. 

V turški metropoli Istanbul je popoldne odjeknila silovita eksplozija. Istanbulski guverner Ali Yerlikaya je sporočil, da so pri tem po prvih podatkih umrli najmanj štirje ljudje, 38 je ranjenih. Vzrok za dogodek še ni znan.

Po zadnjih podatkih je bilo v eksploziji v Istanbulu ubitih najmanj šest ljudi, več kot 50 pa ranjenih.

Eksplozija je odjeknila v središču mesta 

Po navedbah turške televizijske mreže NTV je eksplozija odjeknila na ulici Istiqlal blizu trga Taksim v središču mesta v času, ko je bilo tam veliko ljudi. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa gre za turistično ulico v evropskem delu Istanbula.

Na kraj eksplozije so napotili reševalne enote in policijo, ki je območje zaprla. Na fotografijah, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti na tleh ležeče ljudi.

Oblasti so po dogodku vzpostavile začasno informacijsko blokado, da bi, kot so navedle, preprečile paniko med ljudmi. Po pisanju novičarskega portala Mynet ni izključeno, da je šlo za teroristično dejanje. Preiskovalci preučujejo posnetke nadzornih kamer.

Ulica je bila polna ljudi 

Eksplozija je odjeknila ob 16.20 po lokalnem času, ko je bila ulica polna ljudi. Na omenjeni ulici se je leta 2016 že zgodil samomorilski napad, pri čemer so umrli štirje ljudje, 39 je bilo ranjenih. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijskem nagovoru obsodil "podli napad", kot je označil današnjo eksplozijo na obljudeni ulici Istiqlal v Istanbulu. Po njegovih navedbah je pri tem umrlo šest ljudi, 58 pa je ranjenih. "Storilci tega podlega napada bodo razkriti. Naj bo naše prebivalstvo prepričano, da bodo storilci kaznovani," je povedal Erdogan dve uri po eksploziji.

Sožalje izreklo tudi zunanje ministrstvo

Slovensko zunanje ministrstvo je ob današnjem napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih več ljudi, izrazilo sožalje svojcem in prijateljem žrtev. Turški predsednik Reccep Tayyip Erdogan je pred tem dejal, da je šlo verjetno za teroristični napad.

"Družinam in prijateljem nedolžnih žrtev, ki so izgubile življenje v grozljivem napadu v Istanbulu, izražamo najgloblje sožalje. Slovenija stoji ob strani ljudstvu Turčije in želi hitro okrevanje ranjenim," so na ministrstvu še zapisali v objavi na Twitterju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol