R. K. | 20. 3. 2023, 13:01

V kateri državi živijo najsrečnejši prebivalci in kako srečni smo Slovenci? (odgovor vas bo presenetil)

Profimedia

Med 150 državami sveta smo se v poročilu na relativno visokem mestu znašli tudi Slovenci.

Luč sveta je zagledalo najnovejše poročilo o sreči, v katerem avtorji preverjajo, kje živijo najsrečnejši prebivalci. Poročilo so opravili v sklopu raziskave Združenih narodov za trajnostni razvoj, vanjo pa so vključili 150 držav sveta. Na lestvico so se uvrstile na podlagi povprečnih ocen življenja v treh predhodnih letih. Kot je povedal eden od avtorjev raziskave John Helliwell, so izsledki pokazali, da so pozitivna čustva tudi po pandemiji ostala dvakrat pogostejša od negativnih, občutki pozitivne socialne podpore pa dvakrat močnejši od občutkov osamljenosti.

Profimedia

Najvišje uvrščeni se ponavljajo iz leta v leto

Najsrečnejši prebivalci živijo na Finskem, ki je prvo mesto na lestvici dosegla že šesto leto zapored, z dobrimi rezultati pa so se odrezale tudi druge nordijske države. Na drugo mesto se je uvrstila Danska, na tretjem se je znašla Islandija, Švedska je bila šesta, Norveška pa sedma. Vse te države se ponašajo z dolgim življenjem prebivalcev, velikim BDP-jem na prebivalca in nizko stopnjo korupcije. Prebivalci teh držav dobro skrbijo drug za drugega in so svobodni pri sprejemanju življenjskih odločitev, piše N1.

Profimedia

Na lestvici se med 20 najsrečnejšimi državami iz leta v leto večinoma ponavljajo ene in iste države. A letos se je med prvo dvajseterico prvič znašla tudi Litva, ki se je v zadnjih šestih letih na lestvici vztrajno vzpenjala. Leta 2007 je bila še na 52. mestu, letos je končala na 20. Podobno velja tudi za drugi dve izmed trojice baltskih držav. Estonija je tokrat končala na 31. mestu, Latvija pa je bila 41. Podobno se po besedah Helliwella odvija tudi v preostalih državah srednje in vzhodne Evrope. Iz prve dvajseterice je letos izpadla Francija, ki je končala na 21. mestu. 

Profimedia

Relativno dobra uvrstitev Slovenije

Takoj naslednja, na 22. mestu, je končala Slovenija, ki je bila enako uvrščena tudi lansko leto. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) smo Slovenci sicer srečnejši, kot smo bili pred štirimi leti. V zadnjih štirih tednih pred izvajanjem anket sta bili namreč kar dve tretjini vprašanih oseb, starejših od 16 let, srečni ves čas ali večino časa. To je sedem odstotnih točk več kot leta 2018, ko je Surs občutek med prebivalstvom sreče meril nazadnje, poroča N1.

Profimedia

Med našimi sosedi so se višje na lestvici uvrstili le Avstrijci, ki so zasedli 11. mesto. Italijani so končali na 33., Hrvati na 48. in Madžari na 51. mestu. Na samem dnu lestvice sta se znašla Afganistan in Libanon, kjer so povprečne ocene življenja za več kot pet točk nižje kot v desetih najsrečnejših državah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol