29. 4. 2024, 14:08 | Vir: STA

Tragično: poplave porušile jez, umrlo najmanj 42 ljudi

Profimedia

V Keniji, ki jo je v minulih tednih prizadele močno deževje in poplave, je popustil jez severozahodno od prestolnice Nairobi, pri čemer je umrlo najmanj 42 ljudi, so danes sporočile lokalne oblasti, ki se bojijo, da bi bilo lahko žrtev še več. 

Poplave in neurja so zahtevala smrtne žrtve tudi v drugih državah na vzhodu Afrike. Do zrušenja jezu je prišlo v bližini mesta Mai Mahiu v dolini Rift, približno sto kilometrov severozahodno od Nairobija, voda pa je odnesla hiše in uničila ceste, ki so prekinjene za promet.

Po prvih ugotovitvah je umrlo 42 ljudi, pri čemer domnevajo, da so mnogi ostali ujeti pod blatom. Reševalci med ruševinami iščejo morebitne preživele, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedala lokalna guvernerka Susan Kihika.

Z zrušenjem jezu je število smrtnih žrtev v Keniji med letošnjo deževno dobo, ki je nastopila marca, naraslo na 120. Kenijski Rdeči križ pa je danes sporočil, da so našli dve trupli, potem ko se je konec tedna na poplavljenem območju reke Tana v vzhodni Keniji prevrnil čoln, na katerem naj bi bilo veliko število ljudi. Rešili so jih 23, poroča AFP.

Zaradi hudourniških poplav, v katerih so se številne soseske in ceste znašle pod vodo, je bilo doslej po podatkih oblasti razseljenih več kot 130.000 ljudi, od tega veliko v Nairobiju. Zaradi obilnega deževja so po počitnicah ostale zaprte številne šole.

Kenijo in velik del vzhodne Afrike je v minulih tednih zajelo sezonsko deževje, ki je zaradi podnebnega pojava El Nino močnejše kot običajno. V sosednji Tanzaniji je v poplavah in zemeljskih plazovih umrlo najmanj 155 ljudi. V Burundiju, eni najrevnejših držav na svetu, je bilo zaradi močnih padavin razseljenih kakih 96.000 ljudi, so v začetku meseca sporočili Združeni narodi. V Ugandi pa so močna neurja po uradnih podatkih zahtevala dve življenji, več sto ljudi je moralo zapustiti domove, še poroča AFP.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk