14. 4. 2022, 16:00 | Vir: STA

V Nemčiji načrtovali napade in ugrabitve

Profimedia

Gre za pripadnike skrajno desne struje v proticepilskem gibanju. Kdo so bile njihove tarče?

Skupina, poimenovana Združeni domoljubi, je načrtovala uničenje nemškega demokratičnega sistema, sta sporočila tožilstvo v Koblenzu in policija v Porenju Pfaškem. Gre za skupino štirih moških, ki so načrtovali nasilne napade ter ugrabitve javnih osebnosti, njihova tarča naj bi bil tudi minister za zdravje Karl Lauterbach.

Osumljenci so načrtovali napade na električno omrežje, s čimer so želeli v državi povzročiti kaos ter ustvariti pogoje za izbruh državljanske vojne, so pojasnili.

Profimedia

Pod očesom policije že od lani

Preiskava je potekala od oktobra lani v več nemških zveznih deželah. Ob aretacijah v sredo je policija zasegla tudi strelno orožje, zlate palice, gotovino, mobilne telefone, ponarejena potrdila o cepljenju proti covidu-19 ter več besedil z načrti za izvedbo državnega prevrata.

Skrajna desnica se je v Nemčiji v času pandemije še okrepila, aktivna pa je predvsem na omrežju Telegram. Vlada kanclerja Olafa Scholza je ob nastopu mandata napovedala oster boj proti skrajni desnici, potem ko je bila prejšnja vlada deležna kritik, da je preveč popustljiva do neonacistov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord